ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Μείωση αφορολογήτου - περικοπή συντάξεων δύσκολα θα περάσουν

Φίλης: Μείωση αφορολογήτου - περικοπή συντάξεων δύσκολα θα περάσουν
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές μετά την απόφαση του Eurogroup, τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τα εξοπλιστικά προγράμματα που φαίνεται να έχει στα σκαριά ο Πάνος Καμμένος, αλλά και την πρότασή του για προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Νίκος Φίλης.

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρώην υπουργός Παιδείας που βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίες ημέρες λόγω της κριτικής που ασκεί στη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παραδέχθηκε ότι η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή συντάξεων είναι βαρύτατα μέτρα, που δύσκολα θα ψηφιστούν.

«Αν μου έρθει ο άλλος και μου πει ότι κόβουμε σήμερα τις συντάξεις, αυτό δεν ψηφίζεται εύκολα», είπε και στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που η μείωση του αφορολόγητου – συντάξεων συνδυαστεί με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε:

Τι αντίμετρο να υπάρξει άμα κοπεί η σύνταξη τώρα; Του συνταξιούχου του κόβεις τη σύνταξη, αν του δώσεις τον ΕΝΦΙΑ κερδίζει; Παίρνει πίσω ό,τι του κόβεις από τη σύνταξη; Είναι λεπτό θέμα, θα του κόψεις και τη σύνταξη και το αφορολόγητο, έχει τελειώσει από αύριο.

Ήταν κατηγορηματικός ωστόσο, ότι «δεν θα έρθει πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή που θα λέει ότι μειώνουμε το αφορολόγητο και μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων».

Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι πρόταση αποδεκτή από τους βουλευτές. «Έχετε τη γνώμη ότι παίρνουν μασάζ οι βουλευτές;», αναρωτήθηκε μετά το σχετικό ερώτημα και συνέχισε: «Οι βουλευτές θα δουν την πρόταση και θα ψηφίσουν».

Διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν κάνει εσωκομματικό πόλεμο στην κυβέρνηση, καθώς είναι συμπολιτευόμενος βουλευτής και μάλιστα, φανατικά. «Είμαι σάρκα από τη σάρκα ενός χώρου. Δεν είμαι σαρκοβόρο. Ούτε είμαστε ένα αστικό κόμμα που στηνόμαστε ποιος θα φάει τον άλλο ή πικραινόμαστε αν δεν είμαστε στα υπουργικά συμβούλια», πρόσθεσε.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε με την ερώτηση προς τον Πάνο Καμμένο για τα εξοπλιστικά, επέμεινε στις θέσεις του, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος και ότι δεν είναι δυνατόν να «έρχεται το γερμανικό υπουργείο και να λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, κι εμείς να παίρνουμε 2 δις όπλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: «Αν ο Καμμενος έχει τρέλα με τα εξοπλιστικά, ας βρει τα 300 εκατ. που απαιτούνται για ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια που δεν τα έχει βρει ακόμη». Δεν απέκλεισε η ερώτηση να κατατεθεί στο μέλλον εκφράζοντας την άποψη ότι τα F-35 δεν είναι συμβατά με τις ανάγκες του Αιγαίου. Έσπευσε πάντως, να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πάνο Καμμένο και πως τις ίδιες ανησυχίες θα εξέφραζε στην περίπτωση που υπουργός ήταν ο Δημήτρης Βίτσας.

Σε ότι αφορά στο θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη διαχωρισμού των ιδεολογικών οικογενειών. «Η κ. Γεννηματά είναι λογικό να μην θέλει συζήτηση γιατί την πονάει αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως να πει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μας. Εμείς λέμε στη Φώφη έλα εδώ να ψηφίσουμε απλή αναλογική τώρα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες. Έλα αύριο μαζί να την ψηφίσουμε και να κάνουμε τις άλλαξες που θέλεις».

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί «αγκάθι» για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε καταφατικά, γιατί -όπως είπε- θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. «Ο κ. Θεοδωράκης δεν αποτελεί ένα μέγεθος με λαϊκό έρεισμα. Δεν τον αποκλείω εγώ τον Θεοδωράκη, απλώς είναι Ποτάμι, είναι προς ρευστοποίηση», σχολίασε στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνει πρόσκληση στο Ποτάμι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ