Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας: Τι προβλέπει ν/σ που έρχεται στη Βουλή
Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης για το γάλα και για το κρέας καθώς και η πληρωμή του παραγωγού το αργότερο εντός εξήντα ημερών.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

-Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Σύμφωνα με το υπουργείο «το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου θεσπίζει μέτρα ελέγχου για τη διαφάνεια της αγοράς και την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων με σκοπό την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικά για το κρέας προβλέπονται έλεγχοι σε όλη την επικράτεια για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων/εκμεταλλεύσεων που διακινούν κρέας».

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε επίσης