ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου απαντά στον Σόιμπλε: Η συμφωνία της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν

Το Μαξίμου απαντά στον Σόιμπλε: Η συμφωνία της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μόνο εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν προκειμένου «να μην υπάρχουν παρερμηνείες» πως ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018), θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (από 01.01.2019).

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του», καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ