ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Για μια τεχνική συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τρίτη, αναφερόμενος στην συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επετεύχθη τα ξημερώματα, ενώ έκανε γνωστό πως τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα. 

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

«Παρά την απαίτηση των μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020.

Τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στοχεύουν (για το 2019) στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%, ενώ εκείνα του 2020, στοχεύουν στην εξοικονόμηση 1% από την μείωση του αφορολόγητου

Κατανοούμε πιθανές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, όμως «θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουν

τα θετικά μέτρα που θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναμένει επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα
μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης περιλαμβάνουν:

- Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

- Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων.

- Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.

- Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

- Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.

- Προβλέπεται ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

-Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

- Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

- Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «εξασφαλίσαμε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ αποκρούστηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για κατοχύρωση του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς.

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και η ψήφισή του θα γίνει με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στην Κίνα, στις 16 Μαΐου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακόμη κι εντός της εβδομάδας.

Πλέον η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στη ρύθμιση του χρέους. Στόχος όλων των πλευρών, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όμως υπάρχει πιθανότητα ανάγκης για συνέχιση των συζητήσεων και μετά το eurogroup.

Ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ