ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμόγελα στην κυβέρνηση από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Χαμόγελα στην κυβέρνηση από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Ευχαριστημένη είναι η ελληνική πλευρά από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής των δύο ηγετών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα τερματισμού των παραβιάσεων και των παραβάσεων ενώ επεσήμανε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας η οποία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στη διακυβερνητική συνεργασία και να επανεκκινήσουν σταδιακά διερευνητικές επαφές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, σε αντίθεση με την υψηλή, επιθετική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος κατά της Συνθήκης της Λωζάνης, δήλωσε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Συνθήκη. Ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν αμφισβήτησε καθόλου τη Συνθήκη, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι τη σέβεται απολύτως.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση «μεγάλη και πολύ θετική διπλωματική εξέλιξη». Πρόκειται, σημειώνουν για ένδειξη υποχώρησης από μέχρι πρότινος θέσεις του που αμφισβητούσαν την αξία της Συνθήκης. Υπογραμμίζουν, βέβαια ότι η αλλαγή αυτή «μένει να αποδειχτεί στην πράξη».

Κριτική στην αντιπολίτευση

Απαντώντας, μάλιστα, σε μερίδα της αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει ότι στην ουσία ο Ερντογάν έθεσε με αυτόν τον τρόπο θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι αφενός δεν τέθηκε από τουρκικής πλευράς τέτοιο ζήτημα και αφετέρου αν υπήρχε στοιχειώδης γνώση διεθνούς δικαίου από πλευράς αντιπολίτευσης τότε θα ήταν και σε αυτήν σαφές ότι ζήτημα τέτοιο δεν υφίσταται διότι έχει μεσολαβήσει η Συνθήκη του Montreux που ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και των γύρω νησιών.

Τέλος, στην κυβέρνηση διερωτώνται αν τώρα που ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, η αντιπολίτευση θέλει την αναθεώρησή της και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν αν η Συνθήκη της Λωζάνης είναι κοινά αποδεκτή στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ