ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατάκα του Τσίπρα που άναψε φωτιές για το χρέος: «Ίσως αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα»

Η ατάκα του Τσίπρα που άναψε φωτιές για το χρέος: «Ίσως αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα»

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρξει λύση για το χρέος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ότι δυσκολεύεται να το πιστέψει. «Τα νέα είναι τόσο καλά που ίσως αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα», είπε, θυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ωστόσο, πως στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι». «Να μην προτρέχουμε», επεσήμανε για να προσθέσει πως εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup του Μαΐου, αυτή θα έρθει το αργότερο στην επόμενη συνεδρίαση, στις 15 Ιουνίου. «Το ΔΝΤ στηρίζει κάτι που επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια», σημείωσε και αναφερόμενος στη συνομιλία του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, είπε πως του επεσήμανε πως υπάρχει διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Σόιμπλε.

Για τον λόγο αυτό, επιστρέφοντας από την Κίνα επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ και στη συνομιλία τους αποσαφηνίστηκε ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. «Είναι υπαρκτή και σκληρή η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εμείς είμαστε εκτός κάδρου γιατί ψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα», είπε ο πρωθυπουργός και σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για καθυστερήσεις από πλευράς Γερμανίας, απάντησε αρνητικά, καθώς «δεν θέλει το Βερολίνο να πάει σε εκλογές με ανοιχτή την κρίση στην Ελλάδα».

Προέβλεψε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι και σημείωσε με έμφαση πως εάν βγει λευκός καπνός στις 22 Μαΐου με συμφωνία για το χρέος και ενταχθεί η χώρα στο QE (ποσοτική χαλάρωση) θα υπάρξει «επενδυτικό τσουνάμι» στην Ελλάδα, αφού εκδηλώνεται κι από άλλες πλευρές ενδιαφέρον, πέραν των Κινέζων.

Σε ότι αφορά στο μέγεθος απομείωσης του χρέους, σχολίασε πως θα εξαρτηθεί από τα πόσα χρόνια θα υπάρχει πλεόνασμα στο 3,5 % «Αν το σήμα του Eurogroup, είναι δυνατόν να έχουμε τις πρώτες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το 10ετές ομόλογο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και αν αυτό πέσει στο 4 με 4,5% δεν είναι απαγορευτικό να δανειζόμαστε από τις αγορές. Τόνισε δε, ότι αν βγει η χώρα από τον κλοιό στα επόμενα 2 χρόνια, που είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος , προτεραιότητες για την κυβέρνηση αποτελεί η απασχόληση, η καθημερινότητα των πολιτών και οι επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε για την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή, απάντησε πως προφανώς λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της, καλωσορίζοντάς την με εμφανώς ειρωνική διάθεση τη στροφή της στα αντίμετρα. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι ενώ βλέπουμε τροπολογίες για τα αντίμετρα, η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα, ενώ εγώ λέω ότι θα τα εφαρμόσω αν έχουμε λύση για το χρέος», ανέφερε.

Στον αντίποδα ο ευρωπαίος αξιωματούχος

«Οι δανειστές της Ελλάδος διαφωνούν επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους». Αυτό δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες στα πλαίσια ενημέρωσης ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Απαντώντας στο εάν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Δευτέρας ο αξιωματούχος είπε πως είναι «πενήντα-πενήντα».

«Η συμφωνία για το χρέος είναι ακόμη σε εκκρεμότητα», είπε σχετικά ο ίδιος αξιωματούχος, δείχνοντας πως το παζάρι που θα γίνει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα είναι εξαιρετικά σκληρό. «Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τη Δευτέρα θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μάιο του 2016», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ