ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νέο Μνημόνιο - Οι ελπίδες του Μαξίμου για το χρέος στο Eurogroup

Υπερψηφίστηκε το νέο Μνημόνιο - Οι ελπίδες του Μαξίμου για το χρέος στο Eurogroup
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής ψηφίστηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Μάλιστα, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στους δανειστές πως η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις τις στο ακέραιο και τώρα είναι η σειρά τους για λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Μαΐου. 

Το περίπου 1,000 σελίδων νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, η οποία –όπως είχε- προαναγγείλει στήριξε μόνο την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών και την επαναφορά του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια στο 13%.

4135948

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου 153 βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι» και 128 «κατά». «Παρών» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Η ίδια είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει θέμα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ

4135625

Απουσίαζαν από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας και η Αννα Ασημακοπούλου, αλλά και οι αποκλεισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Όλο το live blogging του CNN Greece για την κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή

Στη συζήτηση που σημαδεύθηκε από υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας που έλαβαν το λόγο εστίασαν στην εφαρμογή των αντίμετρων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι αρχηγοί στα σκληρά μέτρα της συμφωνίας που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις τη μείωση του αφορολόγητου.

4136079

Μετωπική ήταν η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με τους κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη να ανταλλάσουν βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ένταση προκλήθηκε από τις καταγγελίες για μεθόδευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τη Φώφη Γεννηματά που πήρε το λόγο μετά τον πρωθυπουργό, αλλά και όταν νεολαίοι της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη πέταξαν από τα θεωρεία φειγ βολάν κατά των μνημονίων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που κάποια στιγμή σχολίασε πως «είμαστε μόνοι μας, αφού 9 στους 10 βλέπουν survivor», προανήγγειλε ότι στο τέλος του χρόνου να υπάρξει άρση των capital controls.

4133893

Απολύτως πεπεισμένος ότι κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα οδεύει στην ανάκαμψη, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη που διαβλέπει καταστροφή και διαψεύδεται.

«Θα είστε αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπετε καταστροφές και αυτές δεν θα έρχονται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. «Αυτή η στρατηγική που επιλέξατε έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή», είπε.

4136085

Επανέλαβε δε, ότι εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Δεν είναι αέρας κοπανιστός», είπε και πρόσθεσε πως αέρας κοπανιστός δεν είναι τα αντίμετρα, αλλά τα επιχείρημα της ΝΔ, καθώς όχι μόνον να εξασφαλιστούν τα αντίμετρα, αλλά θα υπάρξει και έξτρα δημοσιονομικό περιθώριο, 660 εκατ. το 2019, 1,5 δις το 2020 και 3,5 δις το 2021.

4135818

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε εφιάλτη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ζήτησε εκ νέου εκλογές και κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μετατρέπει τη χώρα σε αποικία λιτότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του δεν είπε τίποτα για τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου και θύμισε ότι σε συνέντευξή του είχε πει πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μέτρα. «Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, παραιτηθείτε και δώστε το λόγο στον κυρίαρχο λαό», είπε, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι είναι τζάμπα μάγκας, είπε πως τζάμπα μάγκας είναι εκείνος που είχε πει πως θα σκίσει το μνημόνιο και τώρα φέρνει το 4ο, αφού τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

4136077

Μέχρι και σμόκιν στην παραλία θα φορέσετε για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε», είπε προς τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ψηφίστε τα μέτρα μόνοι σας και ξεπλύνετε την αλαζονεία σας στη φανταστική κολυμπήθρα των αντίμετρων.

Νέο παραμύθι χαρακτήρισε τα αντίμετρα η Φώφη Γεννηματά και με αφορμή τον χρόνο της ομιλίας της, έκανε λόγο για καρικατούρα δικομματισμού που δεν κόβει πια ούτε εισιτήρια.

«Δικό σας μνημόνιο δικές σας και οι ευθύνες» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε κοροϊδία τα αντίμετρα.

4136084

« Δεν μειώνονται οι αποδοχές στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σημείωσε ότι τεχνηέντως η κυβέρνηση διογκώνει τη μείωση του χρέους.

πηγή φωτογραφιών: eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ