ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι δανειστές να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων

Τσίπρας: Οι δανειστές να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια μοναδική περίπτωση οικονομικής εξισορρόπησης. Το αναγνωρίζουν όλοι οι εταίροι μας και αυτό δικαιώνει ηθικά το αίτημά μας για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και προσδοκούμε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρεία και την εκκρεμότητα. Μόνο έτσι θα αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία και θα σταλεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

18022302

Θέλω, όμως, να είμαι πολύ σαφής ως προς τις δίκαιες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς σε αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Και λέω δίκαιες διότι όπως γνωρίζετε από τη δική μας μεριά κάναμε μια μεγάλη υποχώρηση. Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», είπε ακόμη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την μη επίτευξη συμφωνίας δήλωσε:

Πολλοί και πολλές αναρωτιέστε εξάλλου για ποιο λόγο δεν στάθηκε εφικτή μια συνολική συμφωνία προχθές στη συνεδρίαση του EG. Και η απάντηση είναι σαφής: Διότι υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου.

Και να τονίσω εδώ: δεν ήμασταν μόνο εμείς που δεν θεωρήσαμε αυτή την πρόταση αρκετή. Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας. Διότι είναι πολλοί εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι αυτή η ασάφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό.

Και από τη δική μας πλευρά προτείνουμε μια καθαρή διέξοδο: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΖ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και σε αυτή την προσπάθεια δεν γίνεται παρά να απαιτούνται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους. Και έχω τη βαθειά πεποίθηση ότι στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Και αυτό το δικαιούται η χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως Growth Strategy, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, για να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο αυτό, είπε, θα αναλύεται τόσο κλαδικά και τομεακά όσο και σε τοπικούς - περιφερειακούς άξονες, «γιατί η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται εκ των άνω ούτε διατάσσεται, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων με τον κόσμο της εργασίας σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού πλούτου που θα διανέμεται δίκαια», όπως επισήμανε.

Η κυβέρνηση και ιδίως τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και εξετάζει κάθε αίτημα και πρότασή τους και ο πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της περιφερειακής βιομηχανίας που είναι οι παρακάτω:

  • Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του ΕΣΠΑ, 11,4% έναντι 7% που ήταν ο αρχικός στόχος, (1,9 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι) που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό απορρόφησης που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν μόλις 1,5%.
  • Η σημαντική αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα από το Πρόγραμμα αυτό υλοποιούνται κρίσιμα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σταδιακά στην εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων που δυσχέραναν τις συναλλαγές το προηγούμενο διάστημα.

«Στο διαχρονικό ακανθώδες ζήτημα της ακριβής ενέργειας, καταργήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανική παραγωγή και προχωρήσαμε στην εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας.

Επίσης εξασφαλίσαμε στα αντίμετρα να περιλαμβάνονται 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής.

18022318

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Οι προσπάθειες αποδίδουν ήδη καρπούς: ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (τζίρος), στην βιομηχανία, παρουσίασε, τον Μάρτιο 2017, αλματώδη αύξηση κατά 24,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.

Οι εξαγωγές σημείωσαν επίσης σημαντική ανάκαμψη (6,3%) τον ίδιο μήνα, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα (+125,8 χιλ. θέσεις εργασίας) κατά το τετράμηνο Ιαν - Απρ 2017 αποτελεί τη θετικότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στον επενδυτικό σχεδιασμό σημαντικών διεθνών κρατικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.

«Το επόμενο διάστημα θα είμαστε επενδυτικός προορισμός - σημείο αναφοράς για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο», είπε και συνέχισε:

Θέλω να σας καλέσω από αυτό εδώ το βήμα, εσάς και όλη την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, να ηγηθείτε των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν. Και να στηρίξετε την προσπάθεια της χώρας να μεταβεί στην επομένη μέρα. Η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός.

Για τη Βόρεια Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «διαθέτει όλα τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα και για αυτό ανέφερα εισαγωγικά ότι είναι ο ισχυρότερος μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης που θα κληθεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ