ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να μην υπάρξουν νέες απώλειες

«Μασάζ» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να μην υπάρξουν νέες απώλειες
Σκεφτικός ο πρωθυπουργός και στη 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευρωκίνηση Αντώνης Νικολόπουλος

Προσπάθεια να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει και νέες απώλειες σε κρίσιμες ψηφοφορίες που επίκεινται, θα ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση αρνούνται πως υφίσταται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας ακόμη και με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών και με το ασφαλιστικό αψήφιστο και αντιθέτως πιστεύουν ότι τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής και δεν θα εμφανίσει νέες διαρροές.

Μάλιστα εκτιμούν, πως επειδή ο βουλευτής της β’ Αθηνών Στάθης Παναγούλης απουσίαζε από την πρόσφατη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα για προσωπικούς όπως υποστηρίζουν, λόγους και όχι για πολιτικούς , υπάρχει περίπτωση σε μελλοντικές ψηφοφορίες να υπερψηφίσει δεδομένου ότι στην δήλωσή του κατέθεσε και την στήριξή του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Όλα αυτά κινούνται βεβαίως στο επίπεδο της θεωρίας και απομένει να φανεί όταν θα έρθει η ώρα κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να υποστηρίξουν με την ψήφο τους τα κυβερνητικά νομοθετήματα πώς θα αντιδράσουν. Παρ’ όλα αυτά πηγές από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πτοείται από την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία και ότι εμφανίζεται αισιόδοξος πως από την στιγμή που η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Σε γενικές γραμμές κοινή εκτίμηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως εφόσον κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που συνδέονται με την συμφωνία και ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση θα πάρει τα πάνω της καταφέρνοντας να υλοποιήσει και πολιτικές όπως στους τομείς της υγείας και της παιδείας που θα προκαλέσουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να υλοποιήσει με τις μικρότερες ει δυνατόν απώλειες την συμφωνία με τους δανειστές, να κερδίσει τις εντυπώσεις σε επίπεδο εμπιστοσύνης και αμέσως μετά να αναπτύξει το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να συναντήσει εμπόδια από τους θεσμούς, που θα είναι ούτως ή άλλως ικανοποιημένοι από την τήρηση των συμπεφωνημένων.

Ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων, την ώρα που πηγές της Κομισιόν εκφράζουν θετικά λόγια για την συνέπεια της κυβέρνησης Τσίπρα λέγοντας μάλιστα πως το επίπεδο συνεργασίας είναι καλύτερο απ’ ότι αναμενόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ