ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη
Getty Images/Ideal Images/Milos Bicanski

"Τσουνάμι" αντιδράσεων προκαλούν τα αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην υπουργού ΟικονομικώνΓιάνη Βαρουφάκη«Adults in a Room» που δημοσιεύονται σε τρεις κυριακάτικες εφημερίδες. Σε αυτά αποτυπώνονται πρόσωπα, διάλογοι και καταστάσεις από την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης -συμφωνα μάλιστα με τον ίδιο όλοι οι διάλογοι είναι καταγεγραμένοι στο κινητό του- ο πρωθυπουργός εξέταζε το ενδεχόμενο να πάρει 16 δισ. από την ΕΚΤ για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, ενώ το βράδυ του δημοψηφίσματος είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών:"τα κάναμε σαλάτα". Επιπλέον, αποφάσισε να προχωρήσει στη συμφωνία γιατί φοβόταν "το Γουδή".

Στο βιβλίο καταγράφονται και οι σκέψεις του Βαρουφάκη μετά την πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σκληροί χαρακτηρισμοί για τον ρόλο του Γιώργου Χουλιαράκη.

Δείτε εδώ όσα γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του

Η δημοσίευση των αποσπασμάτων του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

ΝΔ: Ο Τσίπρας είναι ανεπανόρθωτα εκτεθιμένος

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία

«Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Όσο δεν μιλάει το Μαξίμου, δια της σιωπής επιβεβαιώνει όσα λέει ο Βαρουφάκης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική διάψευση, γιατί ο πρώην ΥΠΟΙΚ τους έχει καταγράψει όλους.

GettyImages varoufakis

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας δεν επιτρέπεται να κρύβεται άλλο

«Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα και συνεχίζει: «Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζάνης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στην χθεσινή του συνέντευξη».
Το κόμμα επιτίθεται στο στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «δεν μένει αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης».

Ποτάμι: Ο Τσίπρας δεν δικαιούται να σιωπά

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσίορδας σημειώνει: Ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά. Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε). Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο «Adults in the Room» δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει.

Αυλωνίτου: Ο Τσίπρας θα πάει στο Γουδή...για να εγκαινιάσει το μετρό

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι ο κ. Βαρουφάκης λέει ψέματα και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας θα πάει στο Γουδή, αλλά για να εγκαινιάσει το μετρό, όταν γίνει ο σταθμός» ανέφερε ακόμη, με σκωπτική διάθεση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πόλεμος πρώην συντρόφων

Την ίδια ώρα, με αφορμή τα όσα υποστηρίζει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του, άρχισε και νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ πρώην και νυν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας «κακόγουστο αστείο» τα όσα ισχυρίζεται στο τελευταίο του βιβλίο. Πρόσθεσε ότι το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε Ρωσία, Βενεζουέλα και εθνικοποίηση της ΤτΕ και επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό για την απόφασή του να "συνθηκολογήσει" όσο και στον πρώην υπουργό Οικονομικών για το καταστροφικό, όπως είπε, εξάμηνο που βρέθηκε στο υπουργείο.

Ποτέ δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Λαφαζάνη για τη δραχμή τονίζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και προσθέτει ότο ο πρώην υπουργός Οικονομικών «απλά αυτοπροβάλλεται»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ