ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση του Βαρουφάκη στον Τσίπρα μέσω Guardian

Σκληρή απάντηση του Βαρουφάκη στον Τσίπρα μέσω Guardian
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Στην αντεπίθεση περνά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο κ. Βαρουφάκης, απαντά με επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα και ασκεί δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «βαθιά ασυνέπεια».

Παράλληλα, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε στην σύγκρουση του με την τρόικα, ενω ολοκληρώνει την επιστολή του με ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η επιστολή-απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα, μέσω Guardian:

"Σε συνέντευξη του στον Guardian, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε «μεγάλα λάθη», ρωτήθηκε αν το να με διορίσει πρώτο του υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο Τσίπρας είπε ότι: «Ο Βαρουφάκης... ήταν η σωστή επιλογή για την αρχική στρατηγική “πολιτικής σύγκρουσης”, αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε αν η Ελλάδα χρειαστεί να κάνει τη δραματική μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα ως «τόσο ασαφές, που δεν άξιζε να το συζητάμε».

Με δεδομένο ότι παρουσίασα τα σχέδια μου στον κ.Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για απάντηση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και επιλέχθηκε από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) με βάση την αξία τους, η απάντηση του αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.

Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της «σύγκρουσης» με την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας γιατί τα σχέδια μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδια μου δεν ήταν πειστικά και επομένως, ήμουν η λάθος επιλογή για τη θέση του πρώτου του υπουργού Οικονομικών.

Το επιχείρημα του κ.Τσίπρα ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική σύγκρουση και το ότι το σχέδιο Β μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο να μιλάμε καν γι αυτό είναι ανόητο, αλλά και διορατικό, διότι αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του όσο υιοθετεί το δόγμα της TINA (Τhere is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική)

Καθώς η άποψη μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη (βλ. το τελευταίο βιβλίο μου «Ενήλικες στο Σωμάτιο») δεν επιθυμώ να προσθέσω κάτι εδώ γι αυτήν την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το καθήκον να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σύμφωνα με τους όρους του τρίτου μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αυθαίρετης, αυτοπεριοριζόμενης και αυτοκαταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι η τακτική του «υποδειγματικού κρατουμένου» στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ.Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα

Γιάνης Βαρουφάκης,
Αθήνα "

ΔΗΜΟΦΙΛΗ