ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να συζητήσει προσωρινό Grexit

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να συζητήσει προσωρινό Grexit
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα sms που φέρεται να αντάλλασσε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου και στα οποία ο κ. Τσίπρας φαίνεται να είναι διατεθειμένος να συζητήσει προσωρινό Grexit, αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο νέο του βιβλίο.

Στα νέα αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο προσωρινού Grexit, έπειτα από την πρόταση που του έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε του παρουσίασε για πρώτη φορά τότε την ιδέα του «τάιμ άουτ» που θα έθετε την Ελλάδα – έστω προσωρινά – εκτός ευρωζώνης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ευρω-ομάδας ενημέρωνε με γραπτά μηνύματα τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι «ο Σόιμπλε σου στέλνει μήνυμα για τάιμ άουτ». Ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε ζητώντας διευκρινίσεις για το εάν η γερμανική πλευρά «προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος».

Τα sms έχουν ως εξής:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
• Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
• Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
• Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
• Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
• Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
• Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τα sms που ακολούθησαν:

• Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
• Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Έχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
• Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
• Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ακόμα ότι εδώ και μήνες «ζητάω και απαιτώ και εξεταστική και αν θέλουν και ειδικό δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ένα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».

Σε ό,τι αφορά τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν έχει ηχογραφήσει ποτέ τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις του Eurogroup αποκάλυψε ότι είχε στείλει στικάκι με ηχογράφηση σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ