ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;»: Σφοδρές αντιδράσεις για το άρθρο του Τσίπρα

«Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;»: Σφοδρές αντιδράσεις για το άρθρο του Τσίπρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άρθρο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο πρωταγωνιστής είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Ήταν ο Ανδρέας ψευτής;» είναι ο τίτλος του άρθρου του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Documento» στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του "παλιού" ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος. Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια».

Οι αντιδράσεις

Φώφη Γεννηματά: Ύβρις

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία ανέφερε ότι «η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις».

«Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήγει λέγοντας ότι «ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Την λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα την γλυτώσει».

Ραγκούσης: Ο Ανδρέας δεν έγινε πρωθυπουργός κάνοντας αντιπολίτευση σε μια πτωχευμένη πατρίδα

Μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, απάντησε στο άρθρο του Πρωθυπουργού, γράφοντας ότι «σε αντίθεση με εσάς κύριε Τσίπρα, ο Ανδρέας δεν έγινε πρωθυπουργός κάνοντας αντιπολίτευση σε μια πτωχευμένη πατρίδα».

Μητσοτάκης: Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «ψαρεύει μονίμως σε θολά νερά» ενώ «έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας».

«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας άρθρο του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

«Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980. Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Μπακογιάννη: Η κρίση ταυτότητας του κ. Τσίπρα αφορά τον ίδιο και τους κολλητούς του

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω Facebook, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κρίση ταυτότητας» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η κρίση ταυτότητας που περνάει ο κ. Τσίπρας αφορά τον ίδιο και τους κολλητούς του. Οι υπόλοιποι τα λύσαμε στα 17 μας. Ασε που έχουμε αληθινά προβλήματα σε αυτή τη χώρα».

Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας έκανε μαθήματα να μοιάζει με τον Παπανδρέου

«Ο Αλέξης Τσίπρας καπηλεύεται τον Ανδρέα Παπανδρέου γιατί τον έχει πιάσει η αγωνία και έχει χάσει τον ύπνο του από τις κινήσεις που γίνονται στην κεντροαριστερά», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Το ξέρω γιατί έχω κάνει μαθήματα ρητορικής. Έχει κάνει πρόβες τους λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το άρθρο του Πρωθυπουργού δείχνει ότι «τον έχουν ανησυχήσει οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Και αυτό είναι καλό για την πατρίδα».

Κουμουτσάκος: Με κλεψιμαίικες ιδέες κανένας δεν πήγε μπροστά

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «αντιποίηση ιδεολογίας και προσωπικότητας» μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «με κλεψιμαίικες ιδέες κανένας δεν πήγε μπροστά».

«Γιατί ενοχλεί το άρθρο» λένε Φλαμπουράρης, Κουρουμπλής

«Η οξύτατη αντίδραση της κ. Γεννηματά κρύβει το πολιτικό άγχος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ αρνήθηκε ότι με το σημερινό άρθρο του ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου .

Υποστήριξε ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι απλώς να προσελκύσει όλο τον κόσμο που «συμφωνεί ή περίπου συμφωνεί» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί ενοχλεί το άρθρο του πρωθυπουργού;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και επέκρινε τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι ήταν «λάθος» η παρέμβασή της στο άρθρο.

Ο κ. Κουρουμπλής, παλιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε δε ότι «αν ήταν ο Ανδρέας η Ελλάδα δεν θα είχε μπει σε αυτή την περιπέτεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ