ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέσινγκ» από ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό

«Πρέσινγκ» από ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την πλήρη υποστήριξή του για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, εκφράζει το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μετά την χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έκδηλη είναι, σε κυβέρνηση και κόμμα, η ανησυχία από τον κίνδυνο να τιναχτεί η επένδυση στον αέρα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη, αμέσως μετά την εμπλοκή, σχολίασε με αυστηρό ύφος τη νέα καθυστέρηση της επένδυσης, κάνοντας λόγο για «σκόπιμες κωλυσιεργίες» ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να τις αποδεχθεί. Συγκεκριμένα, ενώ στο σχετικό σημείωμα υπονοείτο ότι λαμβάνονται υπόψιν οι εσωκομματικές αντιρρήσεις εντούτοις γινόταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί «σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Διαφοροποίηση στη «γραμμή Μαξίμου» από Σκουρλέτη – Φίλη

Οι αντιδράσεις πάντως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την επένδυση δεν λείπουν.

Οι αρχαιολόγοι «δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή και τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων μεν, αλλά «με κανόνες που θα ισχύουν για όλους».

Ο Νίκος Φίλης είπε από την πλευρά του πως είναι αναγκαίες μεν οι επενδύσεις στη χώρα, αλλά αυτές πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό. «Νομίζω ότι αν αυτός ο κανόνας ισχύσει, τότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν υπεραξία, και έχουμε ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας, ακόμα και για λόγους χρησιμοθηρικούς - και αναφέρομαι στο θέμα του τουρισμού», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Tην αποπομπή της Μαρίας Βλαζάκη από τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδοντάς της προσωπικές ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν στην επένδυση του Ελληνικού. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ γράφει χαρακτηριστικά:

Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γγ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό.

Παράλληλα, εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως ανέφερε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας:

Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα. Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει. Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;

O βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επίσης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη θέση της γραμματέως πολιτισμού και έχει όλη την ευθύνη για τη διακοπή της επένδυσης».

Σημείωσε ότι «οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη ότι η επένδυση πρέπει να γίνει και η συνάντηση του κ. Φίλη με αρχαιολόγους ώστε να μη γίνει η επένδυση είναι ένα ακόμη παρατράγουδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Παντελώς ανίκανη να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες» για την επένδυση στο Ελληνικό χαρακτήρησε την κυβέρνηση και το Ποτάμι, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι «με τα λόγια δεν γίνονται επενδύσεις».

Το παρασκήνιο και η νέα αναβολή

Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλονται παρασκηνιακές πιέσεις προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις των μελών του ΚΑΣ και να μην τεθεί ξανά στο τραπέζι ζήτημα κήρυξης μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού.

Οι θεσμοί, επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό είναι προβληματικές όχι μόνο γιατί τα θέματα είναι γνωστά καιρό τώρα (δασικό, αρχαιολογικό), και άρα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί, αλλά και επειδή κλονίζουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι εταίροι να γίνονται δέκτες σχετικών παραπόνων.

Χθες, πάντως, το ΚΑΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μετά από εισήγηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, τη διακοπή της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» για την ερχόμενη Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ