ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία στην κυβέρνηση για τον χρόνο ψήφισης του ασφαλιστικού

Διαφωνία στην κυβέρνηση για τον χρόνο ψήφισης του ασφαλιστικού
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με την τρόικα (φωτογραφία αρχείου) Ευρωκίνηση Στέλιος Μισίνας

Στην τελική ευθεία για  την παρουσίαση των βασικών αξόνων του ασφαλιστικού μπαίνει η κυβέρνηση με την ελπίδα ότι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θα συνδράμουν με τις προτάσεις τους στην ολοκλήρωσή του.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Πρόθεση δε του υπουργείου είναι ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκινήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχουν δύο γραμμές σε σχέση με τον χρόνο προώθησης του ασφαλιστικού.

Από την μία κύκλοι του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται βιασύνη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ότι η ψήφισή της ενδεχομένως μπορεί και να περιμένει για τις 15 Ιανουαρίου ούτως ώστε με αυτήν να κλείσουν όλες οι απαιτήσεις της συμφωνίας και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Στον αντίποδα, στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2015 ούτως ώστε με την νέα χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιλεγούν από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Ανάμεσα σ’ αυτές βεβαίως και η συνταγματική αναθεώρηση.

Όσοι από την κυβέρνηση ενθαρρύνουν αυτήν την άποψη θεωρούν ότι το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει «πακέτο» με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της συμφωνίας και να ψηφιστεί μαζί με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων στις 15 Δεκεμβρίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο αφενός αποφεύγεται μία δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία τον Ιανουάριο που θα βάλει σε δοκιμασία τους κυβερνητικούς βουλευτές κι αφετέρου προωθείται μία μεταρρύθμιση που εκ των πραγμάτων θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία αποσυντονισμένη ακόμη εξαιτίας των εσωτερικών της ζητημάτων.

Γενικώς πάντως το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να θέλει να τελειώνει με όλα τα βαριά νομοθετήματα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε η κυβέρνηση να μπει στην νέα χρονιά με άλλον αέρα.

Σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του ασφαλιστικού ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε και χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως πρόθεσή του είναι η αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Μ’ αυτόν τον τρόπο όπως εξήγησε ο υπουργός η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό που προβλέπεται από την συμφωνία δεν θα επιβαρύνει τόσο τους συνταξιούχους, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο-όπως είπε- θα περιοριστεί η μείωση των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χθες ότι καθιερώνεται η εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης τονίζοντας ότι αυτή χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, κάτι που σημαίνει ότι σύνταξη θα πάρουν σχεδόν όλοι, ακόμη και οι μακροχρόνια άνεργοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ