ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικά στο CNN Greece o Παν. Κουρουμπλής:«Καλύτερη η εικόνα σε ένα μήνα από τώρα»

Έλενα Καραμαγκάλη Έλενα Καραμαγκάλη

Το CNN Greece πραγματοποίησε αυτοψία στο ναυάγιο του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός, στην αποκλειστική συνέντευξή του, τόνισε πως η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα, ενώ σε έναν περίπου μήνα – όπως είπε – θα έχει επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα.

«Αφού πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση με άλλα ναυάγια, τη στεγανοποίηση του πλοίου, διότι είναι βασικό να μην έχουμε διαρροή, συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η απάντληση του πετρελαίου που είχε μέσα, γιατί, και αυτό, είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε το ναυάγιο «μία βόμβα μέσα στη θάλασσα».

«Επιστρατεύσαμε όλα τα μέσα απορρύπανσης», τόνισε ακόμη ενημέρωσε πως η διαδικασία της απορρύπανσης «γίνεται με μηχανικό τρόπο, δεν υπάρχει χρησιμοποίηση χημικών».

«Μέρα με τη μέρα βλέπουμε σημαντική βελτίωση υπάρχει μία συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και βοήθεια από το ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός και επεσήμανε πως στις διαδικασίες της απορρύπανσης συμμετέχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα της χώρας.

«Εκείνο που προσδοκούμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπολογίζω σε έναν μήνα, περίπου στις 10 Οκτωβρίου, τα πράγματα να είναι σε κατάσταση που να αισθανόμαστε την ικανοποίηση πως έχουμε επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, μετά από αυτό το τραγικό ατύχημα για το περιβάλλον».

Ο ίδιος δεν θέλησε να ασπαστεί την άποψη πως το οικοσύστημα στο βυθό των ακτών, που έχουν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα, είναι ουσιαστικά νεκρό, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη». «Αν δεν το πουν αυτό οι επιστήμονες, ας μην το πούμε εμείς»

Ερωτώμενος για τις ευθύνες πίσω από το ναυάγιο που προκάλεσε την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή ο υπουργός είπε: «Ερωτηματικά υπάρχουν πάρα πολλά, όμως για να είμαστε υπεύθυνοι πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες που έχουν διαταχθεί. Έχουν διαταχθεί έρευνες από όλους του ελεγκτικούς μηχανισμούς, από την οικονομική αστυνομία, από το ΣΔΟΕ, από την Ανεξάρτητη Αρχή, από την εισαγγελία, από το λιμεναρχείο. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία συγκέντρωσης αυτού το υλικού».

«Είμαστε σε μία διακεκαυμένη ζώνη από πλευράς νομιμότητας, παρανομιών, όλα αυτά είναι κάτω από ένα πέπλο που υπήρχε για δεκαετίες και πρέπει να τολμήσουμε να το σηκώσουμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και θα το κάνουμε», επεσήμανε ερωτώμενος για την άδεια που είχε λάβει το μικρό δεξαμενόπλοιο.

Σε όσους τον κατηγορούν για ολιγωρία ο υπουργός απάντησε: «Υπάρχει ένα σχέδιο που διαχειρίζεται το λιμενικό. Η ατυχία της όλης ιστορίας είναι ότι βυθίστηκε τη νύχτα και τη νύχτα δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα να παρέμβεις για να εντοπίσεις που είναι το πλοίο και να βάλεις τους απαραίτητους φράχτες. Οι οδηγίες που έχω δώσει είναι να ελέγχονται και αυτές οι περιπτώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ