ΠΡΟΣΩΠΑ

Εμινέ Ερντογάν: Στην Ελλάδα η «σκιά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εμινέ Ερντογάν: Στην Ελλάδα η «σκιά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ενημέρωση μαζί του θα ταξιδέψει και η πρώτη κυρία της χώρας, Εμινέ Ερντογάν, η οποία είναι πάντα στο πλευρό του συζύγου της στα επίσημα ταξίδια του.

Το ζεύγος, που γνωρίστηκε τυχαία σε ένα συνέδριο, είναι παντρεμένο από το 1978 και έχει τέσσερα παιδιά. Η παρουσία της δίπλα στον πρόεδρο είναι πάντα διακριτή, αλλά καθοριστικής σημασίας, καθώς η Εμινέ είναι το η γυναίκα που ο «σουλτάνος» της Τουρκίας επιθυμεί να γίνει υπόδειγμα για όλες τις μουσουλμάνες.

Η 62χρονη Εμινέ δεν αποχωρίζεται σε καμία δημόσια εμφάνισή της την μαντίλα της και στα χρόνια της πολιτικής καριέρας του συζύγου της έχει συναντήσει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας σκηνής. Έχει σφίξει το χέρι της βασίλισσας Ελισάβετ και της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, έχει συνομιλήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχει ξεναγηθεί σε μουσεία συνοδεία της Μπριζίτ Μακρόν και της Μελάνια Τραμπ.

Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση και δραστηριοποιείται σε σημαντικές καμπάνιες, όπως η απαγόρευση του γάμου των ανηλίκων.

Η ίδια ισχυρίζεται πως ζει μία «ταπεινή και σεμνή» ζωή υπό τις μουσουλμανικές αξίες και περνά τον χρόνο της στην κουζίνα του παλατιού, φτιάχνοντας ξύδι από μήλα, βέβαια δημοσιεύματα διεθνών μέσω έχουν καταρρίψει πολλάκις τη φήμη της σεμνότητας, καταλογίζοντάς της πολλές σπατάλες.

Η σπάταλη ζωή της τουρκάλας πρώτης κυρίας

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρόεδρος, η περιουσία και τα ακίνητα του εκτοξεύτηκαν. Έχει τουλάχιστον τρία παλάτια στην κατοχή του και η 60χρονη Eμινέ Ερντογάν φαίνεται να υιοθέτησε με ιδιαίτερη ευκολία ένα ιδιαίτερα δαπανηρό τρόπο ζωής γεμάτο από χλιδή. Ταξίδια για ψώνια, πάθος για τα επώνυμα ρούχα και τις ακριβές αντίκες είναι τα χόμπι της πρώτης κυρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας.

Μπορεί το 1/4 της Τουρκίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όμως εκείνη υπερηφανεύεται για το άσπρο τσάι που πίνει στα χρυσά της σερβίτσια, το οποίο κοστίζει κάτι λιγότερο από 1.700 ευρώ το κιλό αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η Εμινέ Ερντογάν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους οίκους μόδας των Βρυξελλών, για αυτό και επισκέπτεται πολύ συχνά την πόλη για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της. Τον γύρο των βέλγικων εφημερίδων έκαναν κάποτε οι αντιδράσεις πολιτών που διαμαρτύρονταν καθώς είχε κλείσει μία ολόκληρη περιοχή για να μπορέσει η κ. Ερντογάν να κάνει τα ψώνια της με ασφάλεια και άνεση.

erdogan

Σε ένα άλλο παράδειγμα της μεγαλομανίας της, η Ερντογάν είχε βρεθεί στη Βαρσοβία όπου συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο σε επαγγελματικό ταξίδι και ξόδεψε 44.000 ευρώ σε παζάρι αντικών. Οι περισσότερες ατάκες κατέληξαν στο «Λευκό Σεράι», όπως είναι γνωστό το προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται σε μια έκταση 300.000 τ.μ., έχοντας κήπους, λίμνες και 1.000 δωμάτια. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μοναδική χλιδή, με μεταξένιες ταπετσαρίες και πανάκριβους πολυελαίους.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, η Εμινέ Eρντογάν υποστήριξε πως είχαν χρησιμοποιηθεί «φυσικά» υλικά από την Τουρκία, ωστόσο, οι αντίπαλοί του συζύγου της, που ισχυρίζονταν πως είχαν δει τα σχέδια, έκαναν λόγο για οροφή από τη Γερμανία, πράσινο μάρμαρο από την Ινδία και υλικά από Γαλλία και Βρετανία. Ακόμα και τα δένδρα, όπου φυτεύτηκαν, προέρχονταν από την Ολλανδία και την Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ