ΠΡΟΣΩΠΑ

Daphne Sheldrick: Η γυναίκα που άλλαξε τη μοίρα των ελεφάντων στον κόσμο

Daphne Sheldrick: Η γυναίκα που άλλαξε τη μοίρα των ελεφάντων στον κόσμο
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους τα μωρά των ελεφάντων χρειάζονται περίπου 42 γαλόνια γάλακτος την εβδομάδα για να επιβιώσουν. Για τα ορφανά ελεφαντάκια, όμως, η εύρεση ενός τρόπου ικανοποίησης των καθημερινών αναγκών τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Η Daphne Sheldrick εργαζόταν για την επίλυση αυτού του δύσκολου προβλήματος επί 28 χρόνια. Μετά από πολλές δοκιμές βρήκε την κατάλληλη φόρμουλα και δημιούργησε ένα προϊόν που έμοιαζε αρκετά με το μητρικό γάλα των ελεφάντων. Η ανακάλυψή της, άλλαξε την μοίρα των πληθυσμών του μεγάλου θηλαστικού παγκοσμίως.

Ήταν λίγα τα ορφανά ελεφαντάκια που επιβίωναν πριν την ενασχόληση της Sheldrick με το σημαντικό αυτό ζήτημα. Ήταν η πρώτη που κατάφερε να αναθρέψει ορφανά μωρά του είδους, μωρά που για εκείνη ήταν σχεδόν σαν άνθρωποι.

Έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο «Μητέρα των Ελεφάντων» της Κένυας και κατάφερε να σώσει περισσότερα από 230 ορφανά ελεφαντάκια σε όλη τη ζωή της.

Πέθανε τον Απρίλιο, ύστερα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

19360405

Πηγή: EPA/DAI KUROKAWA

Έσπασε το καλούπι

Η φλοράλ παρουσία της – η Sheldrick συνήθιζε να ντύνεται με λουλουδάτα φορέματα – άλλαξε τα στερεότυπα σχετικά με την πρέπουσα ενδυμασία στην άγρια κενυάτικη φύση (συνηθίζονταν οι ψηλές μπότες και οι χακί ολόσωμες φόρμες).

«Τόσοι πολλοί θεωρούν ότι η Αφρική είναι μόνο χακί, αλλά η Daphne φορούσε πάντα πανέμορφα, λαμπερά φορέματα. Στους λασπόλακους, μαζί με τα ελεφαντάκια», περιέγραψε η κόρη της Sheldrick, Angela, ξεφυλλίζοντας οικογενειακά άλμπουμ μαζί με την δημοσιογράφο του CNNi.

Η Sheldrick γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε στο Λύκειο Θηλέων του Ναϊρόμπι. Αποφοίτησε με επαίνους και κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει Ιατρική, όμως εγκατέλειψε τις σπουδές της όταν παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος εργαζόταν στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο.

Εκεί γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της David Sheldrick, με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1960. Μαζί ανέπτυξαν το Πάρκο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στην Κένυα.

Ο David πέθανε το 1977, όμως η Daphne συνέχισε να εργάζεται ενώ μεγάλωνε τις δύο κόρες τους, Angela και Jill. Αργότερα ίδρυσε το Ταμείο Άγριας Ζωής David Sheldrick και ερωτεύτηκε ξανά. Αυτή τη φορά με τα μικρά ελεφαντάκια.

Σε συνέντευξή της το 2013 η Sheldrick είχε εξομολογηθεί πως μετά τον θάνατο του David είχε αποφασίσει να ζήσει μία ήρεμη ζωή και – ίσως – να γράψει παιδικά βιβλία. «Δεν ήξερα τι θα κάνω. Απλά μου συνέβη. Τα ορφανά άρχισαν να έρχονται».

Σήμερα, περί τους 93 ελέφαντες ζουν στο καταφύγιο, που η Sheldrick εργάστηκε σκληρά για να φτιάξει.

19372251

Πηγή: EPA/DAI KUROKAWA

Στόχος να σωθεί το είδος

Η κόρη της, Angela, η οποία έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Ταμείου, τόνισε πως δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην φροντίδα των μικρών ελεφάντων, καθώς έτσι θα έχαναν το ουσιαστικό νόημα της προσπάθειας. «Πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν αυτά τα μωρά ελεφαντάκια επιστρέφουν στην άγρια φύση…. θα είναι ασφαλή».

Ομάδες που δρουν κατά της λαθροθηρίας και εθελοντές κάνουν «περιπολίες» στο Τσάβο και άλλες προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με την ίδια. Ο στόχος είναι οι διασωθέντες ελέφαντες να μεγαλώσουν τα μωρά τους άνευ κινδύνων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός του πληθυσμού τους στην Κένυα.

Εργαζόμενοι του Ταμείου πραγματοποιούν ακόμη και επισκέψεις σε σχολεία για να μάθουν στα παιδιά τη σημασία της προσφοράς στη φύση και να τους εμπνεύσουν ώστε να δράσουν ανάλογα όταν μεγαλώσουν.

«Πηγαίνουμε στα σχολεία για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά», είπε ο Edwin Lusichi, ο επικεφαλής του τμήματος φροντίδας του Ταμείου. «Πρέπει να ξέρουν πως αυτά τα ζώα είναι σημαντικά… να δουν και να μάθουν περισσότερα για την διατήρηση της άγριας ζωής. Είναι αυτά τα παιδιά που θα φτιάξουν ή θα καταστρέψουν το μέλλον των ζώων».

Το μεγάλο κληροδότημα της Daphne Sheldrick έχει ταξιδέψει την φήμη της σε όλον τον κόσμο και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάπου στον κόσμο κάποιο ελεφαντάκι που δεν έχει επωφεληθεί από το πρωτοποριακό έργο της Daphne», είπε η κόρη της.

19360395

Πηγή: EPA/DAI KUROKAWA

Κυνήγησε το όνειρο

Αν ο David Sheldrick ζούσε θα ήταν περήφανος για το έργο της συζύγου του, τόνισε η Angela. «Όσο ζούσε (ο David)… εκείνη ήταν μία πολύ ντροπαλή και γεμάτη πραότητα γυναίκα», είπε. «Μετά τον θάνατό του... κυνήγησε τα όνειρα και τα οράματά του, κάνοντας τόσα πολλά για το μέλλον» (του είδους).

Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Angela γνωρίζει πως είναι πλέον σειρά της να αναλάβει το δύσκολο έργο της.

«Ακούω τη φωνή της να μου λέει να σταθώ στα πόδια μου και να αντιμετωπίσω τη δουλειά».

'Mama Elephant': How Daphne Sheldrick changed the fate of elephants worldwide. by Anna Laffrey, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ