ΠΡΟΣΩΠΑ

«Νιώθω ασφαλής μόνο στις ΗΠΑ»: Ο Ενές Καντέρ φοβάται για τη ζωή του λόγω Ερντογάν

«Νιώθω ασφαλής μόνο στις ΗΠΑ»: Ο Ενές Καντέρ φοβάται για τη ζωή του λόγω Ερντογάν

Ο Τούρκος αστέρας του NBA, Ενές Καντέρ, γνωστοποίησε πως έχει δεχθεί εκατοντάδες απειλές για τη ζωή του από την ημέρα που ανακοίνωσε πως δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο με τους New York Knicks, φοβούμενος πως θα δολοφονηθεί.

Μιλώντας στο CNNi, ο Καντέρ, γνωστός επικριτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε πως νιώθει ασφαλής μόνος στις ΗΠΑ.

«Θα μου άρεσε πολύ να πάω στο Λονδίνο», διευκρίνισε ο μπασκετμπολίστας. «Είναι λυπηρό, καθώς φοβάμαι για τη ζωή μου λόγω των επιχειρήσεων του Ερντογάν σε ξένα εδάφη. Είναι γνωστό ότι καταδιώκει ανθρώπους που μιλούν εναντίον της κυβέρνησής του».

«Νιώθω Αμερικανός και θα πολιτογραφηθώ Αμερικανός το 2021, αλλά την παρούσα στιγμή, πλην της Αμερικής, δεν νιώθω ασφαλής πουθενά αλλού στον κόσμο».

Οι απειλές

Σύμφωνα με το ESPN, μετά τον αγώνα των Knicks με τους Los Angeles Lakers ο 26χρονος παίκτης αποκάλεσε «τρελό», «μανιακό» και «δικτάτορα» τον Ερντογάν και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα με τους Washington Wizards στις 17 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.

Ο Καντέρ, που έχει χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο «τον Χίτλερ του αιώνα μας», είχε δηλώσει πως θα κινδυνεύσει στο Λονδίνο λόγω του μεγάλου αριθμού Τούρκων που ζουν στην αγγλική πρωτεύουσα. «Υπάρχουν πολλοί τρελοί που τον υποστηρίζουν», είπε στο BBC ο μπασκετμπολίστας.

«Αφότου έκανα το σχόλιο για το Λονδίνο δέχομαι εκατοντάδες και εκατοντάδες απειλές θανάτου, σχεδόν κάθε μέρα», σημείωσε ο Τούρκος στο CNNi. «Φοβάμαι», παραδέχθηκε και συνέχισε: «Δέχομαι απειλές στα social media. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπω τους ανθρώπους μου, τους Τούρκους, να με απειλούν έτσι».

Όπως είπε, μίλησε με την ομάδα που, αρχικά, τον συμβούλευσε να πάει στο Λονδίνο αλλά να είναι πολύ προσεκτικός και να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, ωστόσο, ύστερα από διεξοδικότερες συζητήσεις αποφασίστηκε να μην ταξιδέψει.

Το 2016 η οικογένειά του τον αποκλήρωσε δημοσίως για τις πολιτικές του απόψεις. Τον Μάιο του 2017, όταν έπαιζε κατά των Oklahoma City Thunder, τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Ρουμανίας γιατί η Τουρκία είχε ακυρώσει το διαβατήριό του. Σε ανάρτησή του στα social media είχε εκφράσει την πεποίθησή του που υφίστατο δίωξη για τις πολιτικές του ιδέες και την κριτική του στον Ερντογάν.

Έναν μήνα μετά το περιστατικό, ο πατέρας του Καντέρ, Μεχμέτ, καθηγητής Πανεπιστημίου, συνελήφθη λόγω των απόψεων του αθλητή. Ο 26χρονος ανά περιόδους, μάλιστα, είχε σταματήσει να επικοινωνεί με την οικογένειά του φοβούμενος ότι τους βάζει σε κίνδυνο.

Του προσάπτουν «παραλογισμό»

Σε ανάρτησή του στον Twitter, ο Χινταγιέτ Τούρκογλου, πρώην παίκτης του NBA και αυτός και νυν σύμβουλος του Ερντογάν, χαρακτήρισε «παράλογες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Καντέρ και τον κατηγόρησε για προσπάθεια δυσφήμισης της Τουρκίας.

17326973

O Χινταγιέτ Τούρκογλου/Πηγή: EPA/TOLGA BOZOGLU/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας ισχυρίστηκε πως ο Καντέρ δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τη βίζα του και όχι γιατί φοβάται δολοφονική επίθεση. «Γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να ταξιδέψει σε πολλές χώρες λόγω του προβλήματος με τη βίζα του από το 2017».

«Με άλλα λόγια, ο Καντέρ δεν μπορεί να μπει στο Ηνωμένο Βασιλείο, όχι λόγω φόβων για τη ζωή του, αλλά λόγω του διαβατηρίου και της βίζας του. Αυτή είναι μία γνωστή αλήθεια, αλλά προσπαθεί να μπει στο επίκεντρο της δημοσιότητας με παράλογες δικαιολογίες και πολιτικά σχόλια».

Εκπρόσωπος των Knicks σημείωσε στο CNNi, πως η απόφαση να μην ταξιδέψει ο παίκτης με την ομάδα στην Αγγλία είχε να κάνει με τη βίζα του, αλλά ο Καντέρ τους εξήγησε, όπως είπε, την όλη κατάσταση και τη σεβάστηκαν.

Ο Καντέρ επέμεινε πως μπορεί να ταξιδέψει παντού στον κόσμο και έδειξε στο αμερικάνικο δίκτυο ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

«Είναι λυπηρό γιατί ήμασταν πολύ καλοί φίλοι το 2011», είπε ο Καντέρ ερωτώμενος για τα σχόλια του Τούρκογλου. «Γνωρίζω πως δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ξέρω πως η κυβέρνηση τον ανάγκασε να το κάνει», είπε ακόμη, τονίζοντας πως «η ομάδα μου συνέστησε πως το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να μείνω ασφαλής».

«Έχω ταξιδιωτικό έγγραφο που δείχνει ότι μπορώ να πάω όπου θέλω», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου στο NBA, Μάικλ Μπας, περιέγραψε την κατάσταση ως «μοναδική και χωρίς προηγούμενο», ενώ η βρετανική υπηρεσία αρμόδια για την παροχή βίζας, δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση.

2018 12 13T010959Z 1229532570 NOCID RTRMADP 3 NBA NEW YORK KNICKS AT CLEVELAND CAVALIERS

Πηγή: David Richard-USA TODAY Sports

Κατηγορείται για σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Ο Καντέρ επισκέπτεται συχνά τον Τούρκο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Γκιουλέν κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ο «εγκέφαλος» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, μία κατηγορία που ο ιεροκήρυκας έχει επανειλημμένως αρνηθεί.

«Η Τουρκία είναι πρώτη, παγκοσμίως, στις φυλακίσεις δημοσιογράφων. Είναι λυπηρό γιατί εδώ και πέντε χρόνια η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκδοθεί στην Τουρκία ο Γιουλέν χωρίς καμία κατηγορία», σημείωσε ο παίκτης των Knicks και συνέχισε:

«Ο κ. Γκιούλεν είναι ένας άρρωστος 80χρονος, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια. Ζει μία απλή ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να τον εκδώσουν στην Τουρκία. Το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί να φέρει παγκόσμια ειρήνη. Προσπαθώ να τον επισκέπτομαι μία φορά κάθε δύο-τρεις εβδομάδες και κάθε φορά μου λέει: ‘’το σημαντικότερο στη ζωή είναι να αφήνεις πίσω τις διαφορές σου και να επιχειρείς να βρεις τα κοινά σημεία’’. Είναι λυπηρό να βλέπω την τουρκική κυβέρνηση να μιλά γι’ αυτόν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Enes Kanter: 'Besides America, I don't feel safe anywhere in the world'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ