ΕΛΛΑΔΑ

Το «μοντέλο» των Σπετσών: Πώς κατάφερε να πετύχει αύξηση στις διανυκτερεύσεις

Το «μοντέλο» των Σπετσών: Πώς κατάφερε να πετύχει αύξηση στις διανυκτερεύσεις
PIXABAY

Η «κοσμοπολίτισσα» του Αργοσαρωνικού έχει βρει τον τρόπο ώστε κάθε χρόνο να βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά με τη μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, ωστόσο φέτος η κατάσταση διαμορφώνεται ήδη διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, το CNN Greece βρέθηκε στις Σπέτσες το περασμένο διάστημα και συνομίλησε με τον πρόεδρο των τουριστικών καταλυμμάτων του νησιού, κ. Αντώνη Βορδώνη, αλλά και με επιχειρηματίες του νησιού για την τουριστική περίοδο φέτος.

Το Πάσχα (που είναι για το νησί σαν... Αύγουστος) «χάθηκε», όπως και οι εκδηλώσεις που παραδοσιακά φέρνουν πλήθος κόσμου στο νησί. Αναφερόμαστε τόσο στο Spetsathlon, όσο και στη Regatta, ενώ και άλλα events ματαιώθηκαν -όπως τα θρησκευτικά μυστήρια. Οι επιχειρηματίες ωστόσο δεν το έχουν βάλει κάτω και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας του Covid-19.

Το Πάσχα και η «ταυτότητα» του επισκέπτη

Ο κορωνοϊός, όπως σημειώνει ο κ. Βορδώνης, «μας επηρέασε όλους πολύ, όπως βέβαια τους επιχειρηματίες στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο. Φαίνεται βέβαια, με βάση τα δεδομένα σήμερα, πως είμαστε από τους πιο τυχερούς. Το Πάσχα είναι πράγματι από τις πιο “δυνατές” περιόδους για το νησί, καταρχάς διότι οι επισκέπτες είναι Έλληνες, το επιλέγουν δηλαδή κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο» υπογραμμίζει ο κ. Βορδώνης.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως κατεξοχήν το νησί ήταν ελληνικός-αθηναϊκός προορισμός. «Ειδικά μέχρι πριν 5-6 χρόνια δούλευε με 90% Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ ο εισερχόμενος τουρισμός με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κρατούν τα σκήπτρα, ενώ τελευταία χρόνια έρχονται τουρίστες και από την Αμερική, το Ισραήλ, την Αυστραλία, αλλά και την Κύπρο. Μάλιστα, παρατηρούμε ένα κοινό το οποίο επαναλαμβάνεται, γίνεται loyal, ενώ κάποιοι αγοράζουν σπίτια».

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού

Το νησί είναι εύκολα προσβάσιμο και επειδή «πάντα είχε ελληνικό κοινό το οποίο θέλει να ταξιδέψει πάντα -σε αντίθεση με τους ξένους που δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνουν- και κάτι που παρατηρούμε να αλλάζει και το οποίο είναι σημαντικό, είναι ότι οι Έλληνες είχαν πάντα τις Σπέτσες ως απόδραση του Σαββατοκύριακου, για ένα 2ήμερο. Φέτος βλέπουμε αυτό να αλλάζει και να επιλέγουν τις Σπέτσες για περισσότερες ημέρες, ίσως και για τις κύριες διακοπές τους, αυξάνοντας τις διανυκτερεύσεις σε εφτά, ίσως και δέκα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα καλή εξέλιξη για το νησί, καθώς πλέον παίρνει ζωή και τις καθημερινές» σημειώνει ο κ. Βορδώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κλίνες είναι πολύ περιορισμένες στο νησί της Μπουμπουλίνας και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει και να αποκτά ακόμη περισσότερη αίγλη, καθώς δεν πρόκειται για έναν μαζικό προορισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού, τα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν τις 500 κλίνες. «Υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βέβαια, όμως σίγουρα η υποδομή δεν είναι για πολύ κόσμο» λέει ο κ. Βορδώνης για να συμπληρώσει: «Στα θετικά συγκεταλέγεται το γεγονός πως στις μέρες μας, λόγω της πανδημίας μπορείς να προσεγγίσεις εύκολα στο νησί, χωρίς συνωστισμούς. Επίσης ως προορισμός έχει τον «αερά» που όλοι χρειαζόμαστε φέτος».

106732278 305957117248075 3027091331887016291 n

Αντώνης Βορδώνης

Γιατί κάποιος να επιλέξει τις Σπέτσες;

«Για το καλό φαγητό, τα μουσεία, την ιστορία, τις παραλίες, το βουνό και τη φύση» υπογραμμίζει ο κ. Βορδώνης. «Το νησί είναι πευκόφυτο, το βουνό ιδανικό για πεζοπορίες και εξερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε διαδικασία που αναζητούμε περισσότερες δραστηριότητες για να προσφέρουμε στον επισκέπτη, που πλέον προτιμά να μείνει περισσότερες ημέρες στο νησί».

Όσον αφορά στις παραλίες, το νησί δεν διαθέτει πολλές οργανωμένες -ουσιαστικά είναι τέσσερις- όμως έχει ιδιαίτερες παραλίες και μικρά κολπάκια στα οποία μπορεί να κολυμπήσει κάποιος και να απολαύσει το θαλασσινό στοιχείο.

Η «τουριστική αλυσίδα»

Η δυνατή σεζόν διαρκεί ουσιαστικά 40 μέρες, όμως πολλά events off season - από τον Μάιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου- λαμβάνουν χώρα με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μιλώντας με άλλους επιχειρηματίες στο νησί, διαπιστώσαμε πως τα ταξί, οι αμαξάδες, τα καΐκια, οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, όλοι έχουν πληγεί, καθώς είναι όλοι μέρος μίας αλυσίδας -της τουριστικής. Όμως δεν το βάζουν κάτω.

Κλείνοντας με αισιόδοξη νότα, ο πρόεδρος των τουριστικών καταλυμάτων Σπετσών, κ. Βορδώνης, υπογραμμίζει:

«Θέλουμε να πιστεύουμε -και τα σημάδια της τελευταίας εβδομάδας είναι- πως η ζημιά θα μειωθεί, η προσπάθεια να επεκτείνουμε τη σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο θα πετύχει και ευτυχώς μας βοηθά σε αυτό και το κλίμα των Σπετσών».

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το νησί έχει ποικιλία καταλυμμάτων για όλες τις προτιμήσεις και τα βαλάντια. Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια, ενώ στο σύνολο το νησί έχει μεγάλη γκάμα επιλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ