ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σκάνδαλο στο Ρίο, συνέλαβαν τον πρόεδρο της Ολ. Επιτροπής

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σκάνδαλο στο Ρίο, συνέλαβαν τον πρόεδρο της Ολ. Επιτροπής
ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIO CESAR GUIMARAES

Η Αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας Κάρλος Αλμπέρτο Νουζμάν με την κατηγορία της συμμετοχής του σε δωροδοκία μελών της ΔΟΕ, στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο.

Ο Νουζμάν είχε εξεταστεί και τον περασμένο μήνα από τις Αρχές της Βραζιλίας και της Γαλλίας, που διεξάγουν μεγάλη έρευνα για την ανάθεση των Αγώνων στο Ρίο, με την κατηγορία ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο για τη δωροδοκία του πρώην προέδρου της IAAF και μέλους της ΔΟΕ, Λαμίν Ντιάκ.

18424055


(Ο Νουζμάν καταθέτει το Σεπτέμβριο στις Αρχές - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANTONIO LACERDA)

Το επίμαχο ποσό είναι της τάξης των 2 εκατ. $ και φέρεται να δόθηκε την εποχή της ψηφοφορίας (2009) για την υποψηφιότητα του Ρίο. Οι Βραζιλιάνικες Αρχές συνέλαβαν το Νουζμάν καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, ο Βραζιλιάνος παράγοντας και μέλος επί τιμή της ΔΟΕ, προέβη σε λογιστικές κινήσεις, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει παράνομα αποκτηθέντα ποσά.

18552710


(Η Αστυνομία συλλαμβάνει στο αεροδρόμιο του Ρίο το Νουζμάν - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIO CESAR GUIMARAES)

Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη εξέταση του, ο Νουζμάν επιχείρησε να αλλάξει την φορολογική του δήλωση και να προσθέσει ποσό 600 χιλιάδων $, που δεν δικαιολογούνταν. Επίσης στην κατοχή των Αρχών, φέρεται να βρίσκεται και κλειδί Ελβετικής θυρίδας στην οποία φυλάσσονται ράβδοι χρυσού.

Στη 10ετή παρουσία του στον προεδρικό θώκο της Βραζιλιάνικης Ο.Ε. ο Νουζμάν έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 457% (!), σύμφωνα με τις Αρχές. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθη και ο γενικός-διευθυντής της Ολ.Επιτροπής, Λεονάρντο Γκρουνέρ.

17802207


(Ο Νουζμάν εμφανίζει μυθικά κέρδη όντας πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής στη Βραζιλία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA /MARCELO SAYΓO)

Η ΔΟΕ έξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Νουζμάν συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ