ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Γαλλία - Αργεντινή 4-3

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Γαλλία - Αργεντινή 4-3
Reuters

Η Γαλλία έγινε η πρώτη ομάδα που πανηγύρισε την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 έπειτα από τη νίκη της 4-3 επί της Αργεντινής σ’ ένα τρομερό παιχνίδι στο Καζάν.

Οι «μπλε» έδειξαν τρομερά ψυχικά αποθέματα, καθώς από την στιγμή που έμειναν πίσω στο σκορ (2-1) στο 48ο λεπτό από την ανατροπή της «αλμπισελέστε» έβαλαν… κάτω την μπάλα και με τρία τέρματα σε 11 λεπτά, έκαναν την δική τους ανατροπή και πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση του Μουντιάλ, στέλνοντας την Αργεντινή στο… σπίτι της.

Ο Γκριεζμάν με πέναλτι στο 13’ είχε ανοίξει το σκορ για την Γαλλία, αλλά ο Ντι Μαρία με γκολάρα στο 41’ έφερε το ματς στα ίσια και στο 48’ ο Μερκάδο έδωσε προβάδισμα στους Λατίνους. Όμως, στο 57’ ο Παβάρντ με νέο όμορφο τέρμα ισοφάρισε 2-2 και στην συνέχεια, ο Εμπαπέ με δύο γκολ (64’ και 68’) «κλείδωσε» τη νίκη για τους Ευρωπαίους. Το μόνο που κατάφεραν οι Λατίνοι ήταν να μειώσουν στο 93’ με τον Αγουέρο.

Πλέον, η Γαλλία βρίσκεται στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της από την αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Πορτογαλία, το βράδυ του Σαββάτου (30/6).

Η εξέλιξη του αγώνα

Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν ήταν αυτοί που έδειξαν από την αρχή πως πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 9ο λεπτό, έφτασαν μία… ανάσα από το γκολ, όταν ο Γκριεζμάν εκτέλεσε απ’ ευθείας το φάουλ, αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Αρμάνι που ήταν τυχερός στην συγκεκριμένη φάση.

Οι Λατίνοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν την αναμέτρηση και να πάρουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτή η τακτική τους δεν ήταν η καλύτερη, καθώς άφησαν πολλούς χώρους στην άμυνα, τους οποίους οι «μπλε» εκμεταλλεύτηκαν, με τον Εμπαπέ να προκαλεί πολλά προβλήματα.

Μάλιστα, ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι στο 11’ για την Γαλλία, όταν έφυγε στην αντεπίθεση, βρέθηκε στην περιοχή, ο Ρόχο τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γκριεζμάν, ο οποίος από τα 11… βήματα, έγραψε το 1-0 για τους «μπλε».

Η Αργεντινή μετά το τέρμα που δέχθηκε προσπάθησε να βγει στην επίθεση για να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά οι κενοί χώροι στην άμυνά της ήταν… βούτυρο στο ψωμί του Εμπαπέ. Ο διεθνής άσος προκάλεσε για μία ακόμα φορά ρήγμα στο 19’ με νέα του επέλαση, όταν ο Ταλιαφίκο τον σταμάτησε με φάουλ εκατοστά έξω από την περιοχή, αλλά ο Πογκμπά δεν σημάδεψε σωστά.

Πάντως, η «αλμπισελέστε» κατάφερε να φέρει τον αγώνα στα ίσια, λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, μ’ ένα τρομερό γκολ από τον Άνχελ Ντι Μαρία. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν στο 41’ πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, «έπιασε» τον… κεραυνό και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Γιορίς, κάνοντας το 1-1 με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Ανατροπή για… κούπα από Γαλλία

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Αργεντινή. Οι Λατίνοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, τρία λεπτά μετά την σέντρα στην «επανάληψη» σε μία τυχερή φάση, καθώς ο Μέσι έκανε το σουτ, μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Μερκάδο, άλλαξε πορεία και κατέληξε στην εστία του Γιορίς για το 2-1.

Όμως, το τέρμα του άσου της Αργεντινής φαίνεται πως «ξύπνησε» τους «μπλε» που έδειξαν τρομερή αντίδραση. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και αναζήτησαν τους διαδρόμους προς την εστία του Αρμάνι. Στο 56’ ο Γκριεζμάν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος των Αρμάνι και Φάτσιο, αλλά στο επόμενο λεπτό, ο Παβάρντ με νέο τρομερό γκολ, έφερε το ματς στα ίσια (2-2).

Ο Ερνάντεζ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, οι αμυντικοί της «αλμπισελέστε» δεν κατάφεραν να διώξουν και ο επερχόμενος Παβάρντ με τρομερό σουτ με εξωτερικό φάλτσο, νίκησε τον Αρμάνι για το 2-2. Μάλιστα, οι Γάλλοι δεν… σταμάτησαν εκεί, καθώς στο 64’ ο Εμπαπέ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους Ευρωπαίους. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έπειτα από σύγχυση στα καρέ της Αργεντινής, έφυγε στα πλάγια και με σουτ διαμόρφωσε το 3-2.

Οι Λατίνοι προσπάθησαν να συνέλθουν από την ανατροπή των Γάλλων, αλλά εμφάνισαν και πάλι τις αδυναμίες του πρώτου μέρους, με τα κενά στην άμυνα. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν τα εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στο 68’ ο Ματουιντί έφυγε στην κόντρα, βρήκε τον Ζιρού, αυτός με τη μία στον Εμπαπέ και ο τελευταίος με σουτ στην κίνηση, από πλάγια θέση, έγραψε το 4-2.

Στα επόμενα λεπτά, οι Αργεντίνοι προσπάθησαν να πιέσουν για να πετύχουν ένα τέρμα που θα τους έβαζε και πάλι στην διεκδίκηση του αγώνα, αλλά η άμυνα των Ευρωπαίων δεν τους άφησε πολλά περιθώρια. Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες του Χόρχε Σαμπάολι ήταν να μειώσουν 4-3 στο 93’ με την κεφαλιά του Αγουέρο.

Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρντ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερνάντεζ, Καντέ, Πογκμπά, Ματουιντί (75’ Τολισό), Εμπαπέ (89’ Ταβό), Γκριεζμάν (83’ Φεκίρ), Ζιρού.

Αργεντινή (Σαμπάολι): Αρμάνι, Μερκάδο, Ταλιαφίκο, Ρόχο (46’ Φάτσιο), Οταμέντι, Μασεράνο, Ένζο Πέρεζ (66’ Αγουέρο), Μπανέγα, Ντι Μαρία, Παβόν (75’ Μέσα), Μέσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ