ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επική ανατροπή το Βέλγιο, 3-2 την Ιαπωνία

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επική ανατροπή το Βέλγιο, 3-2 την Ιαπωνία
Η αγκαλιά του Βίτσελ με τη σύντροφό του μετά την πρόκριση, τα λέει όλα για τα συναισθήματα των Βέλγων... ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SHAWN THEW

Σε ένα ματς που θα περάσει στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018, το Βέλγιο νίκησε 3-2 με γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων την Ιαπωνία και πέρασε στα προημιτελικά.

Το σίγουρο είναι ένα. Τόσο σε θέαμα και τόσες συγκινήσεις, είχαν αρκετά χρόνια να δουν οι φίλαθλοι σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, όσο βλέπουν σε αυτό της Ρωσίας. Το απίθανο παιχνίδι του Βελγίου με την Ιαπωνία, ήρθε να το επιβεβαιώσει αυτό περίτρανα το βράδυ της Δευτέρας (2/07) καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 από τους «σαμουράι» αλλά κατάφεραν να «γυρίσουν» τον αγώνα και να πάρουν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Στη φάση των «8» το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της συνέχειας του Μουντιάλ που θα γίνει στις 6 Ιουλίου.

Στον αγώνα που έγινε στο Ροστόφ, το Βέλγιο ήταν το ξεκάθαρο φαβορί. Η Ιαπωνία ναι μεν είναι μια εξαιρετική και τρομερά οργανωμένη ομάδα, αλλά η ποιότητα της ομάδας του Μαρτίνεθ είναι κατά πολύ ανώτερη. Αυτό, στο πρώτο ημίχρονο δεν φάνηκε. Πέρα από μια «φλύαρη» υπεροχή του Βελγίου, δεν έγινε η μεγάλη φάση και έτσι τα πρώτα 45’ πέρασαν χωρίς τέρματα. Το… σοκ ήρθε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν Γκένκι Χαραγκούτσι στο 48’ και ο Τακάσι Ινούι στο 52’ διαμόρφωσαν το 2-0 για την Ιαπωνία με εντυπωσιακά τέρματα!

Το φάσμα του αποκλεισμού, λοιπόν, για το φαβορί του «ζευγαριού» ήταν κάτι παραπάνω από ορατό. Από το σημείο αυτό κι έπειτα, βέβαια, το Βέλγιο πάτησε… τέρμα το γκάζι και άρχισε να επιτίθεται μαζικά κατά της εστίας του Καβασίμα. Ο τερματοφύλακας της Ιαπωνίας είχε μεγάλες επεμβάσεις, αλλά δεν μπορούσε να τα «βγάλει» όλα. Ειδικότερα από τη στιγμή που η ομάδα του είχε τρομακτική αδυναμία στις στημένες μπάλες και στον αέρα. Στο 69’ ο Φερτόγκεν μείωσε σε 1-2 ενώ στο 74’ ο Μαρουάν Φελαϊνί ισοφάρισε για το Βέλγιο.

Με το σκορ στο 2-2, το Βέλγιο έψαχνε πια πιο προσεκτικά το γκολ της πρόκρισης, αφού κι η Ιαπωνία είχε στο χορτάρι ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να απειλήσουν και να της δώσουν ξανά προβάδισμα. Οι Καγκάβα, Ινούι, Χασέμπε και Χόντα προσπάθησαν να φτάσουν στο τρίτο γκολ, ειδικά ο τελευταίος με εξαιρετικό φάουλ που απέκρουσε ο Κουρτουά, όμως, οι Βέλγοι ήταν αυτοί που λυτρώθηκαν στο 90’+4’ και λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα στη «Rostov Arena». Σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Τσαντλί έγινε τελικός αποδέκτης, με προβολή «έγραψε» το 3-2 κι έστειλε το Βέλγιο στα προημιτελικά για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 1986 και την τέταρτη θέση στο Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ