ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Στον τελικό η Κροατία, 2-1 την Αγγλία

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Στον τελικό η Κροατία, 2-1 την Αγγλία
Το ιστορικό γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς που έστειλε την Κροατία στον τελικό ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η Κροατία έγραψε ιστορία και πέρασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 με μια επική κατάθεση ψυχής και νίκη 2-1 επί της Αγγλίας στην παράταση!

Τα… παιδιά των Μπόμπαν, Σούκερ, Προσινέτσκι, Σούκερ, Ασάνοβιτς και των τόσων άλλων παικταράδων που στο Μουντιάλ του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας έφτασε μέχρι τον ημιτελικό κι αποκλείστηκε από τη μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και διοργανώτρια Γαλλία, έμελλε να κάνουν το… ακατόρθωτο! Η Κροατία, για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι στον τελικό. Την Κυριακή στις 18:00 στη Μόσχα, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία και ασχέτως του τελικού αποτελέσματος έχει γράψει ένα απίστευτο αθλητικό «παραμύθι» που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Η Κροατία του Ντάλιτς, των σούπερ σταρ Μόντριτς, Ράκιτιτς και Μάντζουκιτς, η Κροατία που δεν τα παράτησε παρότι είχε… παραδώσει πνεύμα από την κούραση, η Κροατία που έστειλε… σπίτι την Αγγλία αλλά χωρίς το τρόπαιο, όπως ήθελε το σλόγκαν των «τριών λιονταριών» να συμβεί (σ.σ. It’s coming home). Η Κροατία που έκανε το βράδυ της Τετάρτης το Ζάγκρεμπ, το Σπλιτ, τη Ριέκα κι όλες τις άλλες πόλεις της χώρας να μείνουν… ξύπνιες ως το πρωί! Η Κροατία που θα διεκδικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας!

Στον ημιτελικό της Μόσχας, τα πράγματα για αυτή την Κροατία δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά. Μόλις στο 4’ η Αγγλία πήρε προβάδισμα με ένα εξαιρετικό φάουλ του Τρίπιερ! Τα «λιοντάρια» έδειχναν ικανά και για δεύτερο γκολ που θα έβαζε πολύ δύσκολα στους Κροάτες, αφού προέρχονταν ήδη από δυο προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι σε Δανία στους «16» και Ρωσία στους «8». Η ομάδα του Ντάλιτς φαινόταν να μην έχει φρεσκάδα και δυνάμεις για να απαντήσει, όμως, από ένα σημείο κι έπειτα άρχισε να ισορροπεί την κατάσταση κι η Αγγλία να χάνει τη συγκέντρωσή της.

Η ποιότητα των Κροατών απέναντι στην αθλητικότητα και τις δυνάμεις των Άγγλων, αποδείχθηκε ικανή για να γίνει το… θαύμα. Έτσι, στο 68’ ένα τρομερό γκολ του Ιβάν Πέρισιτς έκανε το 1-1 και οδήγησε το ματς στην παράταση. Εκεί, όλα έδειχναν πως θα δούμε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι την Κροατία να πηγαίνει στη διαδικασία των πέναλτι. Τα πάντα πήγαιναν προς τα εκεί, μέχρι το 109’ όταν σε μια στιγμή αδράνεια της άμυνας της Αγγλίας, ο Μάριο Μάντζουκιτς βρήκε τη μπάλα μπροστά του στη μικρή περιοχή, εκτέλεσε τον Πίκφορντ – που είχε κάνει μεγάλες αποκρούσεις μέχρι τότε κρατώντας την Αγγλία – και έστειλε την Κροατία στον τελικό. Έναν τελικό που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00, απέναντι στη Γαλλία σε ένα remake του ημιτελικού του Μουντιάλ 1998 στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ