ΣΠΟΡ

Νταμπλούχος Ελλάδας 2019 ο ΠΑΟΚ: Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου

Νταμπλούχος Ελλάδας 2019 ο ΠΑΟΚ: Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου
EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ με σκόρερ τον Τσούπα Άκπομ επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και έδωσε στην ομάδα του το νταμπλ (σσ. Πρωτάθλημα και Κύπελλο) για πρώτη φορά στην ιστορίας της.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου λίγες ημέρες μετά το αήττητο Πρωτάθλημα που κατέκτησε, έκανε δικό της και το Κύπελλο Ελλάδα καθώς επικράτησε της «Ένωσης» που, από την πλευρά της, δεν μπόρεσε για τρίτο συνεχόμενο τελικό να νικήσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο ο ΠΑΟΚ έκανε το νταμπλ.

«Δράστης» για την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, ήταν ο Τσούπα Άκπομ, με τον Άγγλο επιθετικό να σκοράρει ένα πανέμορφο γκολ στο 45ο λεπτό και να δίνει το τρόπαιο στον «δικέφαλο του Βορρά» που έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.



Παράλληλα, έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου σερί Κυπέλλου, ενώ αυτός ήταν ο τέταρτος τίτλος που κατακτάει ο ΠΑΟΚ από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Ιβάν Σαββίδης.

Σ΄ ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ είχε την τύχη να προηγηθεί στο πιο κομβικό σημείο. Και την ικανότητα, βέβαια, αφού στη φάση του γκολ η ενέργεια του Πέλκα ήταν κάτι που έψαχνε αλλά δεν... έβρισκε η ΑΕΚ.

Έτσι, λοιπόν, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ πήγε στο «ένας εναντίον ενός», πάτησε περιοχή και πέρασε τη μπάλα στον Άκπομ, ο οποίος με έξοχο γυριστό σουτ άνοιξε το σκορ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου.



Νωρίτερα, η ΑΕΚ είχε μπει πιο δυνατά στο ματς με απείλησε άμεσα στο 6΄ με πλασέ του Πόνσε από πάσα Λιβάγια και τη μπάλα να φεύγει λίγο άουτ. Στο 36΄ ο Μπάρκας πραγματοποίησε δύσκολη επέμβαση σε προσπάθεια του Άκπομ. Ο Άγγλος επιθετικός λίγο πριν οι δυο ομάδες πάνε στην ανάπαυλα του πρώτου ημιχρόνου σκόραρε και έκανε το 1-0.

Στο β΄ ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε κατακόρυφα. Η ΑΕΚ αποφάσισε να ρισκάρει με το «καλημέρα» και στο 52΄ ο Πόνσε βρέθηκε απέναντι στον Πασχαλάκη από κάθετη του Μάνταλου. Έγκαιρη η αντίδραση του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, που έκλεισε το οπτικό πεδίο του Αργεντίνου και απέκρουσε εύκολα.

Το ρίσκο έχει και συνέπειες, αφού οι «κιτρινόμαυροι» άφησαν χώρους και σε αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ο Πέλκας έβγαλε έξοχη ασίστ στον Ζαμπά. Ο Βραζιλιάνος είχε την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς από το 54΄, όμως το τελείωμά του ήταν κακό και ο Μπάρκας απέκρουσε. Παρά την διάθεση των παικτών της, η ΑΕΚ ήταν σε όλο το ματς «μία ταχύτητα» πιο κάτω, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ κρατούσε εύκολα το προβάδισμα με μεγάλο όπλο την ποιότητα των παικτών του και την υποδειγματική αλληλοκάλυψη.

Ίσως ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί του περίμεναν πως θα κυλήσει ολόκληρο το β΄ ημίχρονο χωρίς οι πρωταθλητές να αισθανθούν την πίεση της «Ένωσης». Μάλιστα, έχασε ευκαιρίες να «τελειώσει» νωρίτερα το ματς. Το σφύριγμα της λήξης έδωσε το σύνθημα για νέους πανηγυρισμούς από τους φίλους του ΠΑΟΚ, που κορυφώθηκαν λίγο αργότερα όταν ο αρχηγός Δημήτρης Πέλκας σήκωνε το τρόπαιο στον αθηναϊκό ουρανό.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (65΄ Λημνιός), Πέλκας (80΄ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90+3΄ Ινγκασον), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80΄ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77΄ Μπογέ), Μπακασέτας (71΄ Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.

Επεισόδια και ξύλο σημάδεψαν τον αγώνα στο ΟΑΚΑ

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο ΟΑΚΑ με τρεις ελέγχους ταυτοποίησης, μέχρι τα περίπου 1.500 άτομα (μαζί με δημοσιογράφους) να βρεθούν στη θέση τους, δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε περίπου 20 λεπτά πριν από την έναρξη όταν και υπήρξε επίσημη προειδοποίηση από τα μεγάφωνα: «Παρακαλούνται οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της αστυνομίας και να μεταβούν στις θύρες 23 και 31, διαφορετικά θα διαταχθεί η εκκένωση του γηπέδου».

Εν τέλει το... άδειο γήπεδο δεν εκκενώθηκε και το ματς ξεκίνησε κανονικά αλλά η ένταση δεν σταμάτησε εκεί με οπαδούς να παίζουν ξύλο με τα ΜΑΤ που ήταν στο γήπεδο.

Λουτσέσκου: «Υπήρχε πίεση να μείνουμε στην ιστορία»

Στη θέληση του ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ της Ιστορίας του στάθηκε ο Ρατζβάν Λουτσέσκου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το νικηφόρο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, απέναντι στην ΑΕΚ.

«Είμαι χαρούμενος», είπε αρχικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ και πρόσθεσε: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι με αρκετή πίεση. Υπήρχε πίεση γιατί διεκδικούσαμε ένα τρόπαιο. Παίζαμε κόντρα σε μια καλή ομάδα. Μια χρονιά που ήμασταν πρωταθλητές και θέλαμε να το κερδίσουμε ώστε να μείνουμε στην Ιστορία του ΠΑΟΚ ως η πρώτη ομάδα που φτάνει στο νταμπλ».



Από την πλευρά του, ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος του τελικού, Τσούπα Άκπομ, δήλωσε συγκινημένος:

«Ήταν μια δύσκολη σεζόν για μένα. Στην αρχή δεν έπαιζα γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Το να ολοκληρώσω τη σεζόν όμως με ένα γκολ στον τελικό είναι πραγματικά κάτι πανέμορφο. Από τη στιγμή που πίστευα ότι ο Πέλκας θα μου περάσει τη μπάλα μπροστά και είδα ότι πήγε πίσω, έπρεπε κάτι να σκεφτώ. Είναι κάτι που κάνω στο FIFA. Το γκολ το αφιερώνω στην κοπέλα μου και την οικογένειά μου».



«Γλέντι» στη Θεσσαλονίκη για το νταμπλ

Μετά τη μεγάλη διάκριση για την ομάδα τους, οι φίλαθλοι του δικέφαλου του Βορρά έστησαν γλέντι στον Λευκό Πύργο.





ΔΗΜΟΦΙΛΗ