ΣΠΟΡ

Οι μεταγραφικές κινήσεις προμηνύουν «πόλεμο» για την κατάκτηση της κορυφής στο ΝΒΑ

Οι μεταγραφικές κινήσεις προμηνύουν «πόλεμο» για την κατάκτηση της κορυφής στο ΝΒΑ
ΑP PHOTO

Οι κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα από τις ομάδες του ΝΒΑ δείχνουν ότι η νέα χρονιά αναμένεται να είναι συναρπαστική. 

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η πιο δυνατή ομάδα στο ΝΒΑ είναι οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ωστόσο κάτι τέτοιο έπαψε να ισχύει πλέον στο «μαγικό κόσμο» με τις ισορροπίες να αλλάζουν δραματικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού. Οι «πολεμιστές» αφού έχασαν το Πρωτάθλημα από την έκπληξη της φετινής χρονιάς Τορόντο Ράπτορς είδαν και τον απόλυτο σταρ τους μαζί με τον Στεφ Κάρι Κέβιν Ντουράντ να αποφασίζει να αλλάξει «στρατόπεδο» και να μεταφερθεί στο Μπρούκλιν για λογαριασμό των Νετς.

Εκεί θα βρει τον Κάιρ Ίρβινγκ που άφησε τους Μπόστον Σέλτικς και τον Ντι Άντρε Τζόρνταν που μετακόμισε από τους Ντάλας Μάβερικς. Οι τρεις τους θα φτιάξουν μια εκπληκτική τριάδα που θα προσπαθήσει να φτάσει στην κορυφή του ΝΒΑ. Βέβαια για να το κάνει αυτό θα πρέπει να περάσει από το Λος Άντζελες και στο νέο Πρωτάθλημα Λέικερς και Κλίπερς μπαίνουν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να πάρουν το «δαχτυλίδι».

Έχουν περάσει εννιά χρόνια από τότε που οι πρώτοι κατέκτησαν και είναι πολλά για μια ομάδα με το βάρος της φανέλας των «λιμανθρώπων». Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μόνος του δεν μπορούσε να το σηκώσει και οι Λέικερς βρήκαν τις λύσεις για να τον πλαισιώσουν. Του έφεραν τον Άντονι Ντέιβις από τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς, με τους δυο τους να συνθέτουν ένα εξαιρετικό. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που ο «φρύδιας» είχε πει στο παρελθόν ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τον «Βασιλιά».

Ο Ντέιβις είχε ζητήσει ανταλλαγή στις 28 Ιανουαρίου 2019, ώστε ο τότε GM Ντελ Ντεμπς να τον παραχωρήσει πριν από το Trade Deadline του Φεβρουαρίου. Ήθελε να μετακομίσει είτε στους Λέικερς, είτε στους Νικς, του άρεσαν σαν project οι Μπακς, δεν ήθελε να βρεθεί στους Σέλτικς και τελικά έμεινε στην Νέα Ορλεάνη για να παίζει ένα ημίχρονο σε κάθε αγώνα. Η τριβή του με τους ανθρώπους της ομάδας ήταν τεράστια, ο ατζέντης του, ο Ριτς Πολ που έχει πελάτη και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς τα έκανε... μαντάρα, όμως ο καιρός πέρασε και τελικά έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Βέβαια και οι Πέλικανς δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια και απέκτησαν μέσω αυτού του trade τον Μπράντον Ίνγκραμ, τον Λόνζο Μπολ, τον Τζος Χάρτ, το νούμερο 4 στο NBA Draft 2019 και ακόμη δύο draft picks πρώτων γύρων.

Επειδή όμως με δυο παίκτες δεν κάνεις ομάδα οι Λέικερς απέκτησαν επίσης πρωταθλήτή με τους Ράπτορς Ντάνι Γκριν, τον ΝτεΜάρκους Κάζινς που μετά τους Πέλικανς θα ξαναυπάρξει συμπαίκτης με τον Ντέιβις, τον Άλεξ Καρούζο και τον Κουίν Κουκ, ενώ κράτησαν τον Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ, τον Ρατζόν Ρόντο και τον Τζαβέιλ ΜακΓκί.

Έτοιμοι για μεγάλα πράγματα και οι Κλίπερς

Βλέποντας του Λος Άντζελες Λέικερς να δυναμώνουν οι συμπολίτες Κλίπερς δεν έμειναν με «δεμένα χέρια» και κινήθηκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Πιο συγκεκριμένα έκαναν το τεράστιο «μπαμ» στο ΝΒΑ και συμφώνησαν με τον άνθρωπο που πήρε τους Ράπτορς από το χέρι και τους πήγε στο Πρωτάθλημα Καγουάι Λέοναρντ και απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Πολ Τζορτζ από τους Θάντερ, οι οποίοι θα χάσουν όπως δείχνουν και τον Ράσελ Ουέστμπρουκ που ζήτησε ανταλλαγή. Για να αποκτήσουν τον Τζορτζ οι Κλίπερς, έστειλαν στους Θάντερ τους Σάι Γκίγκλεους-Αλεξάντερ, Ντανίλο Γκαλινάρι, πέντε μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου (τέσσερα "απροστάτευτα" και ένα προστατευμένο) και το δικαίωμα να ανταλλάξουν οι δύο ομάδες τα πικ του πρώτου γύρου σε ενδιάμεσα ΝΒΑ Draft. Κοινώς, λίγο-πολύ οι Κλίπερς έστειλαν 7 ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Θάντερ, στα περισσότερα ντραφτ πικ πρώτου γύρου που έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε μία ανταλλαγή. Στο μεταξύ ο Ίβιτσα Ζούμπατς θα αγωνίζεται στους Κλίπερς για τα επόμενα 4 χρόνια αντί 28.000.000 δολαρίων συνολικά. Ο Κροάτης σέντερ αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με την περασμένη σεζόν από τον Ντοκ Ρίβερς.

Ο Τζορτζ από την πλευρά του με μήνυμα του ευχαρίστησε την Οκλαχόμα λέγοντας: «Ευχαριστώ Οκλαχόμα για τα δύο υπέροχα χρόνια, ένιωσα δικό σου παιδί από την ημέρα που ήρθα εδώ. Ευχαριστώ τους φιλάθλους, που έκαναν να σημαίνουν κάτι αυτά τα τρία γράμματα (OKC). Ευχαριστώ Σαμ και Κλέι που ήσασταν το καλύτερο management που μπορεί να ζητήσει μια ομάδα και ένας παίκτης. Ευχαριστώ τους φίλους μου μέσα στο σύλλογο που φρόντισαν την οικογένειά μου και εμένα, όποτε χρειαζόμασταν βοήθεια. Η φωτογραφία δείχνει ένα δεσμό που δεν μπορεί να σπάσει. Ειλικρινά αγάπησα και απόλαυσα την κούρσα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευχαριστώ Οκλαχόμα! Ξέρεις ήδη τι είναι Ράσελ! Με αγάπη!».

Στο «κόλπο» και οι Ρόκετς

Βλέποντας όλες τις ομάδες να ενισχύονται οι Χιούστον Ρόκετς δεν θα μπορούσαν να μείνουν με τα χέρια δεμένα και έκαναν την κίνηση τους. Οι «ρουκέτες» απέκτησαν τα δικαιώματα του Ράσελ Γουέστμπρουκ, δίνοντας στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ τον Κρις Πολ και κάποια draft pics (draft του 2024 και του 2026, όπως επίσης δικαιώματα στα picks του 2021 και του 2025). Φυσικά, οι φήμες οργιάζουν για τον Τζέιμς Χάρντεν που φέρεται να… έβαλε το χεράκι του για να ολοκληρωθεί αυτό το trade, καθώς ο «μούσιας» δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Κρις Πολ. Παράλληλα, Χάρντεν και Γουέστμπρουκ ξανασμίγουν μετά την κοινή του θητεία στην ομάδα της Οκλαχόμα μέχρι το 2012. Παράλληλα οι Ρόκετς απέκτησαν τον Τάισον Τσάντλερ από τους Λέικερς.

Στους Σέλτικς ο Γουόκερ, στους Χιτ ο Μπάτλερ

Παράλληλα οι Σέλτικς συμφώνησαν με τον Κέμπα Γουόκερ, στέλνοντας μέσω sign and trade τον Τέρι Ροζίερ στους Χόρνετς. Οι Χιτ απέκτησαν μέσω ανταλλαγής από τους Σίξερς τον Τζίμι Μπάτλερ, στέλνοντας τον Τζος Ρίτσαρντσον στους Σίξερς, ενώ συμφώνησαν και με τον Αλ Χόρφορντ. Οι Μπακς ανανέωσαν τα συμβόλαια των Μπρουκ Λόπεζ και Κρις Μίντλετον, ενώ συμφώνησαν με τον Ρόμπιν Λόπεζ. Οι Πέισερς απέκτησαν μέσω sign and trade τον Μάλκολμ Μπρόγκντον από τους Μπακς. Οι Ουόριορς απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Ντ'Άντζελο Ράσελ από τους Νετς. O Ρίκι Ρούμπιο συμφώνησε με τους Σανς. Οι Τζαζ τα βρήκαν σε όλα με τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς για πολυετές συμβόλαιο.

Οι Νικς απέκτησαν ως ελεύθερο τον Τζούλιους Ραντλ. Οι Μπλέιζερς απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Χασάν Γουάιτσαϊντ. Οι Πέλικανς συμφώνησαν με τον Τζέι Τζέι Ρέντικ, ενώ απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Ντέρικ Φέιβορς από τους Τζαζ. Οι Μάτζικ ανανέωσαν το συμβόλαιο του Νίκολα Βούτσεβιτς. Οι Γκρίζλις απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Αντρέ Ιγκουοντάλα από τους Ουόριορς. Τέλος, την καριέρα του στο Σαν Αντόνιο θα συνεχίσει ο Μάρκους Μόρις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ