ΣΠΟΡ

Συνάντηση Big 4: Εκλογές τον Ιούνιο στην ΕΠΟ, περισσότεροι ξένοι διαιτητές

Συνάντηση Big 4: Εκλογές τον Ιούνιο στην ΕΠΟ, περισσότεροι ξένοι διαιτητές
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης  το «μαραθώνιο» ραντεβού για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» παρουσία των εκπροσώπων της FIFA, UEFA, της ηγεσίας της ΕΠΟ, της Super League και του υφυπουργού Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» οι ιδιοκτήτες του Big 4, δηλαδή οι Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ), Βαγγέλης Μαρινάκης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Μελισσανίδης (ΑΕΚ) και Γιάννης Αλαφούζος (Παναθηναϊκός).

Τη συνάντηση συγκάλεσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και o Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, μελών UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, οι οποίοι και βρέθηκα στο ραντεβού, μαζί με τους Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Μάριο Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών, μελών UEFA) και Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA). Προσκλήθηκαν επίσης οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της Super League, Βαγγέλης Γραμμένος και Μηνάς Λυσάνδρου και αμφότεροι έδωσαν το «παρών».

Το ραντεβού άρχισε λίγο μετά τις 15:00 και κράτησε περίπου τέσσερις ώρες χωρίς ιδιαίτερες διακοπές και εντάσεις. Η συζήτηση έγινε σε κύριο λόγο στα αγγλικά, με μετάφραση στα ελληνικά και τα ρώσικα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία που τέθηκαν στο τραπέζι.

Η ατζέντα της συνάντησης σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ήταν η εξής:

- η τοποθέτηση τεχνοκράτη προέδρου στην ΕΠΟ από τον Ιούλιο και όχι εκλογή μέσως της διαδικασίας των Ενώσεων.

-η σύνθεση της ΚΕΔ και το μέλλον του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα που θα αντικατασταθεί με το τέλος της θητείας του, με τον Φερνάντεθ Μαρίν να είναι ο επικρατέστερος να τον διαδεχθεί.

-η στήριξη των Ελλήνων διαιτητών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μερικά σημεία της ατζέντας υπήρξε σχετική σύγκλιση μεταξύ των Big 4, που αποχώρησαν από το ραντεβού χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

H σύγκληση για την οποία έγινε λόγος αφορά δύο συγκεκριμένα πράγματα:

-Οι εκλογές της ΕΠΟ να γίνουν τις 31 Ιουλίου που αποχωρεί η επιτροπεία FIFA/UEFA από το ελληνικό ποδόσφαιρο

-Στα πλέι οφ να σφυρίξουν περισσότερο ξένοι διαιτητές καθώς στη διαδικασία αυτή θα κριθούν τα πάντα για πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, πάντως, θα τα ξαναπούν καθώς αναμένεται κι άλλη συνάντηση.

Αυγενάκης: «Έγινε μια καλή αρχή, αλλά δεν λύθηκαν όλα»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη συνάντηση των Big 4.

«Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για έναν διάλογο των εκπροσώπων των κορυφαίων. Έγινε με τη συνεργασία των κεντρικών στελεχών της FIFA/UEFA και τους ευχαριστούμε. Οι Έλληνες φίλαθλοι θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, με θέαμα και γεμάτα γήπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Η συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά έβαλε μια σειρά και αύριο με την επικύρωση όλων των μελών της steering committee θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω να συνεχιστεί», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Χούμπελ: «Νωρίτερα οι εκλογές στην ΕΠΟ, ξένοι διαιτητές στα κρίσιμα ματς»

Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ υποστήριξε πως οι εκλογές της ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα και ότι στα κρίσιμα ματς θα σφυρίξουν ξένοι διαιτητές.

Άφησε ακόμη να εννοηθεί πως η συνάντηση ήταν επεισοδιακή λέγοντας: «Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να μιλήσουμε ανοικτά, τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Όλες οι πλευρές άρχισαν να μιλάνε. Εγώ όντας Αυστριακός δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά. Εδώ είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπήρξε συμφωνία να γίνουν κάποια πράγματα. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα. Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Θα υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα καθοριστικά παιχνίδια. Θέλουμε να μειωθούν τα παράπονα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ