ΣΠΟΡ

Κίνδυνος μετάθεσης της πρεμιέρας ή αναβολής του Euro 2020 λόγω κοροναϊού

Κίνδυνος μετάθεσης της πρεμιέρας ή αναβολής του Euro 2020 λόγω κοροναϊού
INTIME.GR

Η διεξαγωγή του Euro 2020 βρίσκεται στον… αέρα λόγω του κοροναϊού. 

Την ώρα που η UEFA εκτιμά ότι η σέντρα στο Euro 2020 θα γίνει κανονικά στις 12 Ιουνίου στη Ρώμη, πηγές από την πολιτική ηγεσία δεν αποκλείουν την πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας ή ακόμη και αναβολής του τουρνουά.

Η UEFA διαβουλεύεται με τους υπουργούς της κυβέρνησης γύρω από την ήπειρο, σχετικά με την απειλή του κοροναϊού προς τη διοργάνωση, καθώς και σε άλλες που συμπεριλαμβάνονται στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι.

Ενώ, λοιπόν, η διοργανώτρια αρχή υποστηρίζει με σαφήνεια ότι οι αγώνες θα ξεκινήσουν κανονικά, πηγές από την πολιτική δεν αποκλείουν ότι μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ή, και να αναβληθεί το τουρνουά. Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει ήδη προκαλέσει χάος στο αθλητικό ημερολόγιο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την αναβολή αγώνων στη Serie A, ενώ κάποια θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό καθιστά τη βασική δομή του εφετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Για πρώτη φορά, το τουρνουά θα «εξαπλωθεί» σε 12 χώρες και εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν μέχρι και 2,5 εκ. οπαδοί από όλο τον κόσμο. Η επίδραση στην εξάπλωση του ιού μπορεί να είναι τεράστια και πολλοί γιατροί το βλέπουν ως τη χειρότερη δυνατή δομή ενός τουρνουά σε μια τέτοια εποχή.

Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να παραμένει εντελώς άγνωστο αν ο ιός μπορεί να περιοριστεί εκείνη την εποχή ή, θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Όπως χαρακτηριστικά είπε πηγή της κυβέρνησης «τα πάντα είναι εντελώς... στον αέρα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UEFA έπρεπε να «μπλέξει» βαθύτερα την κυβέρνηση. Μία ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ανέφερε: «Το Euro 2020 θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου 2020 στη Ρώμη. Η UEFA είναι σε επαφή με τις αρμόδιες διεθνείς και τοπικές αρχές σχετικά με τον κοροναϊό και την ανάπτυξή του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Το θέμα θα παρακολουθείται συνεχώς».

Την Παρασκευή (28/02) ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μισέλ Ούβα, παραδέχτηκε στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RAI ότι θα μπορούσε ακόμα και να ματαιωθεί το τουρνουά ή να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμά του. «Παρακολουθούμε κάθε χώρα ξεχωριστά και το ποδόσφαιρο πρέπει να ακολουθεί τις εντολές των μεμονωμένων χωρών. Το αθλητικό μονοπάτι θα κλείσει μόνο εάν χειροτερέψει η κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ