ΣΠΟΡ

Στα άκρα η σχέση του Μαραντόνα με τις κόρες του: Αγωγή στον Ντιεγκίτο για εθισμό στο αλκοόλ

Στα άκρα η σχέση του Μαραντόνα με τις κόρες του: Αγωγή στον Ντιεγκίτο για εθισμό στο αλκοόλ
(AP Photo/Marcos Brindicci)

Νέα διάσταση στη δύσκολη σχέση του Ντιέγκο Μαραντόνα με τις κόρες του Τζιανίνα, 31 ετών, και Ντάλμα, 29 ετών, καρποί του 14ετούς γάμου του με την Κλαούντια Βιγιαφάνε. 

Πριν από λίγα χρόνια ο Μαραντόνα τις κατηγόρησε για υπεξαίρεση και πρόσφατα είπε ότι πρόκειται να τις αποκληρώσει.

Τώρα, οι δύο αδελφές σχεδιάζουν αγωγή εναντίον του για εθισμό στο αλκοόλ.

«Είμαι κουρασμένη από ανθρώπους που προσπαθούν να καταλάβουν κάτι που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό. Όταν σταμάτησα να προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβαινε στον πατέρα μου, τον πλησίασα ως κόρη. Τα χρήματα είναι αυτά που με ενδιαφέρουν λιγότερο. Θέλω ο πατέρας μου να συνεχίσει να ζει. Στο 59ο πάρτι γενεθλίων του κοιμόταν στο τραπέζι. Έτρεξα να τον πιάσω, αισθανόταν ασφυξία, μετά πνίγηκε και όλοι ήθελαν να σβήσει τα κεριά. Υπήρχε πολύς κόσμος. Τον λέω να μην πίνει, αλλά σε εκείνον δεν του αρέσει να με ακούει, θέλω απλώς να είναι καλά», δήλωσε η Τζιανίνα στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Intrusiones της Αργεντινής, τονίζοντας ότι η αδελφή Ντάλμα θα την υποστηρίξει στην αγωγή.

Μαφία και κοκαΐνη

Τα ναρκωτικά τον σκότωσαν ως ποδοσφαιριστή και απείλησαν να του αφαιρέσουν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που του απέμεινε. «Δεν έχω καταφέρει να ξεφύγω ακόμη από αυτή την παγίδα. Προσπαθώ να βρω λύση, τα ναρκωτικά όμως εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μου», έλεγε πριν από λίγα χρόνια ο Μαραντόνα, απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση βοήθειας προς όποιον μπορούσε να τον ακούσει.

Ο Πελούσα, όπως τον φώναζαν στη φτωχογειτονιά του Μπουένος Αϊρες όπου μεγάλωσε, απέκτησε χρήματα και δόξα. Έκανε όμως το λάθος να πιστέψει ότι δεν είναι θνητός. Στην Ιταλία, όπου δοξάστηκε όσο ελάχιστοι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα έμαθε απέξω και ανακατωτά τον υπόκοσμο της Καμόρα. Αφέθηκε στην εύκολη ζωή και στις εφήμερες απολαύσεις. Πίστεψε ότι εκείνοι που το καλοκαίρι του 1984 πλήρωσαν 6 εκατ. δολάρια στην Μπαρτσελόνα για να τον πάρουν στη Νάπολι είχαν καλές προθέσεις. Αγνόησε όσους υποστήριξαν ότι «πρόκειται για ένα τρελό συμβόλαιο που ισοδυναμεί με τις ετήσιες αποδοχές 4.000 Ναπολιτάνων». Στην πρωτεύουσα της Νότιας Ιταλίας και της Καμόρα έγινε δεκτός σαν ήρωας. Ογδόντα χιλιάδες Ναπολιτάνοι πλήρωσαν εισιτήριο μόνο και μόνο για να τον δουν να τους χαιρετάει την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στο γήπεδο. Ο εργολάβος οικοδομών και πρόεδρος της Νάπολι Κοράντο Φερλάινο είχε επενδύσει πολλά στα πόδια του Μαραντόνα. Ό,τι ήθελε ο Ντιέγκο το έπαιρνε στη στιγμή. Βίλα με πέντε πισίνες για τα 35 άτομα της συνοδείας του ζήτησε και κανένας δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση. Κάθε ημέρα που περνούσε η Νάπολι χόρευε όλο και πιο πολύ στον ρυθμό του Μαραντόνα. Ο Αργεντινός έβρισκε την ησυχία του μόνο τη νύχτα. Στα κλαμπ «Στανγκάτα», «Μπέλα ντι Νότε» και «Σαλέ Παρκ» ξεχνούσε την κούραση της ημέρας με ποσότητες ουίσκι με κόκα-κόλα. Συντροφιά τού έκαναν οι «νυχτόβιοι» της Καμόρα. Ήταν εκείνοι οι οποίοι τροφοδοτούσαν τις αδυναμίες του με γυναίκες και κοκαΐνη.

Όλα πήγαιναν φαινομενικά καλά ως τον Ιανουάριο του 1986, όταν η αστυνομία ανακάλυψε σε κάποιο σπίτι της Καμόρα, όπου μπήκε για έλεγχο, 71 φωτογραφίες του Ντιέγκο με πρωτοκλασάτα στελέχη της. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι φίλοι λιγόστεψαν. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ασχολούνται με τον άνθρωπο Μαραντόνα. Η Καμόρα πήρε τα μέτρα της. Διέρρηξε το σπίτι του και τον προειδοποίησε να μην ανοίξει το στόμα του. Ένας από τους σωματοφύλακές του μετατράπηκε σε κατήγορο καταθέτοντας ότι τον χρησιμοποιούσε για εισαγωγή και εμπόριο κοκαΐνης. «Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη φρικαλέα ποδοσφαιρική δόξα.Με τη μετεγγραφή του στη Νάπολιέπεσε στα χέρια της Μαφίας.Πού βρήκε η φτωχή Νάπολι τα χρήματα να αγοράσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου;» αναρωτήθηκε η διάσημη αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ. «Ναι,έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε.Δεν είχα δίκιο,αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ», παραδέχθηκε ο ίδιος το 1991 στο Μπουένος Άϊρες, όπου είχε πάει για να βρει τη χαμένη του ηρεμία μετά τον αγώνα με την Μπάρι όπου βρέθηκε ντοπαρισμένος.

Η χαριστική βολή

Οι συμπατριώτες του δεν του χαρίστηκαν. Ο ήρωας του 1986 είχε πεθάνει μέσα τους. Οι δημοσιογράφοι, για τους οποίους δεν βρήκε ποτέ έναν καλό λόγο να πει, ξενυχτούσαν με βάρδιες έξω από το σπίτι του αναζητώντας την είδηση που θα έκανε τον γύρο του κόσμου. Ακόμη και ο πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ στη δύσκολη στιγμή τον πρόδωσε. Όταν οι συνεργάτες του βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυκλώνα, μετά την καταγγελία του πρέσβη των ΗΠΑ ότι «στην Αργεντινή δεν γίνεται τίποτε χωρίς λάδωμα», θυσίασε τον φίλο του Μαραντόνα για να διασώσει την πολιτική του καριέρα. Αναζήτησε ένα σκάνδαλο που θα κάλυπτε θορυβωδώς τις δικές του αμαρτίες και το βρήκε εύκολα στη ζωή του ανθρώπου ο οποίος το 1986 έκανε την Αργεντινή να ξεχάσει την ήττα από τους Άγγλους στα νησιά Φόκλαντ.

Οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται έξω από την είσοδο ξενοδοχείου. Οι φωτορεπόρτερ πλήρωσαν 2.000 δολάρια για αποκλειστικές φωτογραφίες από το απέναντι διαμέρισμα και η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο του πρώτου ορόφου, όπου ο Ντιέγκο ήταν τύφλα στο μεθύσι μαζί με δύο φίλους του. Στην έρευνα βρέθηκαν και 50 γραμμάρια κοκαΐνης. Ήταν η χαριστική βολή. Έκτοτε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής δεν σήκωσε κεφάλι. Οι δικαιολογίες του δεν γίνονταν πια πιστευτές. Ακόμη και η FIFA τον έβαλε στη μαύρη λίστα. Τα βάσανά του όμως δεν τελείωσαν. Ίσως επειδή, όπως είπε και ο Πελέ, «ο Μαραντόνα δεν είχε τις οικογενειακές και θρησκευτικές παραδόσεις που θα τον κρατούσαν μακριά από απρεπείς πράξεις και από τη χρήση ναρκωτικών». Ανάμεσα στα πολλά, γράφτηκε ότι σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Αργεντινή έκρυψε ποσότητα κοκαΐνης στο μενταγιόν της κόρης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ