ΣΠΟΡ

Τα θρυλικά ονόματα του Σένα και του Προστ ακούγονται ξανά στις πίστες της Formula

Τα θρυλικά ονόματα του Σένα και του Προστ ακούγονται ξανά στις πίστες της Formula
Getty Images / Tony Feder / Allsport

Οι μονομαχίες του Άιρτον Σένα και του Αλέν Προστ έγραψαν ιστορία στις πίστες της Formula 1 την δεκαετία του 90 σε ένα από τα πιο διάσημα δίδυμα των αγώνων ταχύτητας. 25 χρόνια μετά η κόντρα τους αναβιώνει και πάλι στις πίστες, από τους διαδόχους τους.

Το βάρος πέφτει πλέον στους ώμους του Μπρούνο Σένα και του Νικολάς Προστ με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα νέας γενιάς της Formula E, που την Παρασκευή θα δώσουν μια ακόμη μάχη στο σιρκουί του Παρισιού.

Ο 32χρονος Μπρούνο Σένα Λαλί είναι ο γιος της μεγάλης αδελφής του αείμνηστου Άιρτον, Βιβιάν. Ο ίδιος έζησε ένα προσωπικό δράμα και μετά τον θάνατο του θείου του στην Ίμολα το 1994, αφού δυο χρόνια μετά έχασε τον πατέρα του σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα. Παρόλα αυτά η μητέρα του τον στήριξε στην αγάπη του για την ταχύτητα και δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Συχνά ο Άιρτον Σένα έλεγε στους δημοσιογράφους λίγο πριν το θάνατό του: «λέτε ότι εγώ είμαι γρήγορος; Περιμένετε να δείτε τον ανιψιό μου και τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει ταχύτητα». Η καριέρα πάντως του Μπρούνο δεν είχε την εξέλιξη που περίμενε ο θείος του.

Πριν περάσει στα ηλεκτροκίνητα αμάξια, είχε την εμπειρία του στην F1 τρέχοντας την διετία 2010-2012 και με την Ρενό και με την Μακλάρεν, δίχως όμως την αναμενόμενη επιτυχία. Δεν αποχωρίζεται όμως ποτέ το κράνος, που είναι σχεδόν όμοιο με εκείνο που φορούσε ο Άιρτον.

Δύο χρόνια μεγαλύτερος (34 χρόνων) είναι ο γιος του Αλέν Προστ, Νικολάς. Επαγγελματίας παίκτης του γκολφ, με επιτυχίες, αποφάσισε στα 22 του να καθίσει πίσω από το τιμόνι των αγωνιστικών. Πέρασε από όλες τις κατηγορίες και έφτασε και αυτός στην F1 την ίδια εποχή με τον Μπρούνο Σένα, όντας στο τημ της Λότους-Ρενό.

Επέλεξε και αυτός όμως το πρότζεκτ της παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τα νέας γενιάς μονοθέσια, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα του και τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή και βέβαια στην ομάδα της Ρενό.

Στον αυριανό αγώνα στο Παρίσι θα φορέσει και αυτός κράνος ίδιο με εκίνο, που φόραγε ο πατέρας του στις θρυλικές μονομαχίες του με τον Άιρτον Σένα.

Η κατηγορία Ε της Formula είναι ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που υλοποιήθηκε για πρώτη χρονιά το 2014 και τα αυτοκίνητα έχουν αποκλειστικά ηλεκτρικό κινητήρα.

Αυτό δεν τα εμποδίζει να αναπτύσσουν ταχύτητες πάνω από τα 200 χιλιόμετρα κατά την διάρκεια του 50λεπτου αγώνα, κατά τον οποίο επιτρέπεται μόνο ένα υποχρεωτικό πιτ-στοπ, όπου οι οδηγοί αλλάζουν μονοθέσιο, ενώ δεν μπορούν να αλλάξουν ελαστικά (εκτός αν γίνει ατύχημα).

Στο πρωτάθλημα μετέχουν 10 ομάδες, που διαγωνίζονται σε 11 σιρκουί, που γίνονται συνήθως μέσα στις πόλεις. Το Παρίσι φιλοξενεί εφέτος για πρώτη φορά αγώνα της Formula E και ήδη έχει συγκεντρώσει χιλιάδες φιλάθλων.

Μέχρι τώρα στην κούρσα του πρωταθλήματος οδηγών προπορεύεται ο Βραζιλιάνος Λούκας με Άουντι, ενώ Προστ και Σένα είναι αρκετά πίσω στην βαθμολογία, ενώ παγκόσμιος πρωταθλητής είναι ένας ακόμη οδηγός με «βαρύ όνομα», ο γιος του Νέλσον Πικέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ