ΣΠΟΡ

EURO 2016: Εντατική προετοιμασία αλλά και έντονη ανησυχία στις Γαλλικές Αρχές Ασφαλείας

EURO 2016: Εντατική προετοιμασία αλλά και έντονη ανησυχία στις Γαλλικές Αρχές Ασφαλείας
Reuters / Gonzalo Fuentes

To AFP αποκαλύπτει σε άρθρο του την ανησυχία στα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την πιθανότητα τρομοκρατικού κτυπήματος στην διάρκεια του EURO 2016, παρά την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και την εντατική προετοιμασία της Αστυνομίας και του Στρατού για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

Στην διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών οι Γαλλικές Αρχές επεξεργάστηκαν περισσότερα από 30 διαφορετικά σενάρια τρομοκρατικού κτυπήματος και της αντιμετώπισης τους. Από επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, μέχρι την επίθεση με χημικά ή αέριο σε γήπεδα, fan zones, ακόμη και στο κέντρο των Γαλλικών πόλεων.

2016 05 31T090845Z 594196830 D1AETHEKWJAA RTRMADP 3 SOCCER EURO SECURITY LYON


(Άσκηση της Αστυνομίας στην Λυόν - Πηγή: Reuters / Robert Pratta)

90 χιλιάδες άνθρωποι περιλαμβάνονται στην «επιχείρηση Φρουρός - opération Sentinelle», που θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την διεξαγωγή των αγώνων του EURO 2016. Όμως το AFP φιλοξενεί δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της διοργάνωσης.

eurosecurityafp


(Πηγή: Twitter)

«Για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ» τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος, που διατήρησε την ανωνυμία του. «Από την άποψη της προετοιμασίας, έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατό. Όλοι έχουν κινητοποιηθεί. Αστυνομία, Στρατός. Αλλά...».

Καρτ ποστάλ από τον ISIS

Οι πρόσφατες επιθέσεις στους συνδέσμους της Ρεάλ Μαδρίτης στην Βαγδάτη με τους νεκρούς οπαδούς τις ημέρες του τελικού του Champions League δεν είναι άσχετες σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματικό: «Ήταν ένα σαφές μήνυμα για το EURO. Μια καρτ ποστάλ, που πιθανόν μας έστειλαν για να τρομάξουμε και το έχουν καταφέρει».

realmadridisisattack


(Πηγή: Twitter)

Οι πυρήνες τρομοκρατών, που βρίσκονται σε ύπνωση και η φύλαξη των συνόρων, από πιθανούς τζιχαντιστές, που θα θελήσουν να εισέλθουν στην χώρα είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος: «Ασφαλώς και έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, αλλά μην γελιόμαστε, τα σύνορα δεν ελέγχονται απόλυτα» συνέχισε ο αξιωματούχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

2016 06 07T120707Z 1388663860 LR1EC670XNLXZ RTRMADP 3 SOCCER EURO SECURITY


(Πηγή: Reuters / Gonzalo Fuentes)

«Μας απασχολούν ιδιαίτερα οι πιθανοί τρομοκράτες, που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη. Πχ αυτοί που πήγαν στην Γερμανία, αλλά δεν τους έχουν βρει οι Γερμανικές Αρχές, κάθονται σιωπηλά και περιμένουν» συνέχισε στις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά διαβατήρια ή εισήλθαν στην Ευρώπη μαζί με το υπόλοιπο προσφυγικό ρεύμα.

«Αν υπάρξει ένας νεκρός, οι ομάδες θα φύγουν»

Ο Pascal Boniface, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων του Παρισιού τόνισε ότι είναι σχεδόν αδύνατον οι Αρχές να αποτρέψουν μια μικρής έκτασης επίθεση, εφόσον θελήσει κάποιος μεμονωμένα να το επιχειρήσει: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να οργανώσεις μια επίθεση. Προστατεύεις 1000 στόχους και εκείνοι θα επιτεθούν στον 1001ο. Οδηγώντας ένα αυτοκίνητο και πυροβολώντας περαστικούς είναι κάτι απλό για οποιονδήποτε».

2016 06 07T122406Z 1117744296 LR1EC670YFVZJ RTRMADP 3 SOCCER EURO NIR


(Αστυνομικοί στην προπόνηση της Β. Ιρλανδίας - Πηγή: Reuters / Robert Pratta)

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που μίλησε στο AFP θα σημάνει το τέλος των αγώνων. «Και ένας θάνατος να υπάρξει, πολύ απλά τα τρία τέταρτα των ομάδων θα εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα. Αρκεί μια μικρή επίθεση, την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει ο ISIS και όλοι θα φύγουν. Πώς είναι δυνατόν να έχεις μια διοργάνωση, ενώ θα θάβεις νεκρούς;» αναρωτιέται στο φινάλε της συνέντευξής του.

Η πληροφόρηση και όχι η αστυνομοκρατία θα δώσει την λύση

Ο υπεύθυνος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Richard Walton, έχει μια διαφορετική οπτική για το θέμα της ασφάλειας του EURO. «Η απειλή είναι πιο άμεση από οποιαδήποτε άλλη διεθνή αθλητική διοργάνωση στην Ιστορία» αναφέρει στο άρθρο του και συνεχίζει.

GettyImages 148446758


(Αστυνομικοί στους ΟΑ του Λονδίνου - Πηγή: Getty Images / WPA Pool)

«Η λύση όμως δεν είναι αποκλειστικά περισσότεροι Αστυνομικοί ή Στρατός στους δρόμους. Αυτό που μας έδειξε η εμπειρία μας από τους ΟΑ του 2012 ήταν ότι η εσωτερική πληροφόρηση μπορεί να είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε περιπολία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ