ΣΠΟΡ

Διετής αποκλεισμός από τα court για τη Μαρία Σαράποβα

Διετής αποκλεισμός από τα court για τη Μαρία Σαράποβα
REUTERS/John French/File Photo

Με διετή αποκλεισμό από τα διεθνή court τιμώρησε η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις (the International Tennis Federation – ITF) τη Μαρία Σαράποβα, για την περιβόητη υπόθεση ντόπινγκ. Μετά την τιμωρία της η Ρωσίδα πρωταθλήτρια δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Μετά από μήνες αγωνίας για το μέλλον της, η Ρωσίδα τενίστρια, η οποία είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία μελδόνιο (meldonium) στο φετινό Όπεν Αυστραλίας, δεν απέφυγε, τελικά, την τιμωρία. Όπως ανακοινώθηκε, θα μείνει εκτός διεθνών διοργανώσεων για δύο χρόνια.

Η αντίδραση μίας από τις πιο διάσημες και ακριβοπληρωμένες αθλήτριες ήταν άμεση. Μέσω facebook ανακοίνωσε την επιθυμία της να εφεσιβάλλει την απόφαση της ITF: «Η ITF ομοφώνως κατέληξε στο συμπέρασμα πως ό,τι έκανα, δεν ήταν σκόπιμο. Η επιτροπή έκρινε πως δε ζήτησα θεραπεία από το γιατρό μου με στόχο τη χρήση ουσίας που θα ενίσχυε την αθλητική απόδοσή μου (...) Παρότι η Επιτροπή ορθώς κατέληξε στο ότι δεν παραβίασα τους κανόνες για το ντόπινγκ, δεν μπορώ να αποδεχτώ έναν κατάφορα σκληρό διετή αποκλεισμό. Η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας επιλέχθηκαν από την ITF, συμφώνησαν ότι δεν έκανα κάτι σκόπιμα, αλλά επιδιώκουν να με αποκλείουν για δύο χρόνια από το γήπεδο. Προτίθεμαι να καταθέσω άμεσα έφεση στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, κατά αυτής της απόφασης».

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο παγκοσμίως όταν, τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύφθηκε πως η Ρωσίδα τενίστρια, που έχει κατακτήσει πέντε γκραντ σλαμ, βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη από τη Wada ουσία.

Η ίδια υποστήριξε πως όντως έκανε χρήση μελδονίου από το 2006, λόγω καρδιακών προβλημάτων και λόγω οικογενειακού ιστορικού στο διαβήτη.

Το μελδόνιο συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών την 1η Ιανουαρίου του 2016. Και δεδομένου του ότι πρόκειται για μία ουσία που καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό των αθλητών, η ανίχνευσή του στους ελέγχους anti – doping δικαιολογείται κατά περίπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ