ΣΠΟΡ

Πώς επηρεάζει το Brexit το ποδόσφαιρο και τι θα γίνει με τους "κοινοτικούς" παίκτες

Πώς επηρεάζει το Brexit το ποδόσφαιρο και τι θα γίνει με τους "κοινοτικούς" παίκτες
Reuters / Susana Vera

Συνέπειες και στο ποδόσφαιρο θα επιφέρει η απόφαση για το Brexit, που θα πλήξει κυρίως την Premier League, αλλά και Ευρωπαϊκές ομάδες, με κορυφαίο παράδειγμα την Ρεάλ Μαδρίτης  με την περίπτωση του Γκάρεθ Μπέιλ, εφόσον η έξοδος γινόταν αύριο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ουαλός σταρ, ακριβότερη μετεγγραφη στον κόσμο, θα έπαυε να θεωρείται "κοινοτικός" προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ρεάλ Μαδρίτης καθώς ήδη έχει τρεις "ξένους" παίκτες (που επιτρέπονται στο Ισπανικό πρωτάθλημα): τους Χάμες, Ντανίλο και Κασεμίρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης λοιπόν θα έπρεπε να επιλέξει ποιον θα "θυσιάσει" για να κρατήσει τον Γκάρεθ Μπέιλ ή αν θα τον πουλήσει.

Το ίδιο προφανώς πλέον θα ισχύει και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με αντίστοιχους περιορισμούς, που θα θελήσουν να αποκτήσουν κάποιον ποδοσφαιριστή από το Νησί.

Το κύριο πρόβλημα όμως υφίσταται η Premier League. Κάθε εργαζόμενος που προέρχεται εκτός Μεγάλης Βρετανίας, πλέον θα χρειάζεται άδεια εργασίας για να του επιτραπεί να εξασκήσει κάποιο επάγγελμα στον τόπο.

2016 03 17T205746Z 101249866 MT1ACI14316649 RTRMADP 3 SOC


(Πηγή: Reuters / Andrew Yates Livepic)

Βάσει των κανονισμών του Υπουργείου Εσωτερικών και σύμφωνα με το "BBC" 332 ποδοσφαιριστές των δύο πρώτων κατηγοριών σε Αγγλία και Σκωτία δεν πληρούν τα κριτήρια για να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας. Περισσότεροι από 100 παίκτες της Premier League, με βάση τις εξελίξεις, μπορούν να εξαναγκαστούν σε αποχώρηση από τις ομάδες τους.

Για παράδειγμα, στη φιέστα τίτλου, η Λέστερ χρησιμοποίησε τέσσερις Βρετανούς ποδοσφαιριστές, τέσσερις παίκτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.Παίκτες όπως ο Ντιμιτρί Παγέ, ο Ενγκολό Καντέ και ο Αντονί Μαρσιάλ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ ο Ντιέγκο Κόστα και ο Φιλίπε Κουτίνιο εξασφάλισαν κοινοτικό διαβατήριο προτού πάρουν μεταγραφή στην Αγγλία, ειδάλλως και αυτοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Στο παρελθόν, παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οΤιερί Ανρί δεν θα μπορούσαν να εκδώσουν άδεια εργασίας, σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα στη βρετανική νομοθεσία.

2016 04 17T140923Z 103903763 MT1ACI14353154 RTRMADP 3 SOCCER ENGLAND LEI WHU


(Πηγή: Reuters / Carl Recine Livepic)

Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να γίνει νέα ρύθμιση, ενώ οι σύλλογοι θα πληρώνουν πλέον ακόμη μεγαλύτερα ποσά για να αποκτούν τους "ξένους" παίκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ