ΣΠΟΡ

Μάικλ Φελπς: Αποσύρομαι - Πέτυχα όσα ήθελα

Μάικλ Φελπς: Αποσύρομαι - Πέτυχα όσα ήθελα
REUTERS/Dominic Ebenbichler

Ο Μάικλ Φελπς ηττήθηκε από τον Τζόζεφ Σκούλινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο χάνοντας έτσι την τελευταία ατομική κούρσα της καριέρας του.

Ο νεαρός κολυμβητής από τη Σιγκαπούρη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδας με 50.39, αφήνοντας τον Φελπς δεύτερο με 51.14.

Μετά την κούρσα ο 31χρονος υπερ-Ολυμπιονίκης «πολιορκήθηκε» από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν αν σκέφτεται να παραμείνει στην ενεργό δράση, καθώς ο κόσμος στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο του φώναζε ρυθμικά «τέσσερα ακόμη χρόνια Μάικλ».

Ωστόσο, ο Φελπς φαίνεται να είναι πλέον σίγουρος και αποφασισμένος να αποσυρθεί από τον αθλητισμό: «Όχι. Η απόφαση είναι οριστική. Το ίδιο φώναζαν οι φίλαθλοι και στο Λονδίνο και τελικά αγωνίστηκα για τέσσερα ακόμη χρόνια και καλά έκανα. Τώρα όμως η απόφαση μου είναι οριστική», δήλωσε κατηγορηματικά ο Φελπς και συμπλήρωσε:

Πέτυχα τα πάντα, περισσότερα και από ότι ονειρευόμουν. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την καριέρα μου στα 24 χρόνια της κολύμβησης, αλλά τώρα είμαι ευτυχισμένος που όλα τελείωσαν. Το κορμί μου δεν αντέχει άλλο και θα αφοσιωθώ στους δικούς μου ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για τη συμπαράσταση και την αγάπη τους.

Ο Μάικλ Φελπς είναι Αμερικανός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα. Έχει κατακτήσει 26 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 22 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά, τα 8 (6 χρυσά, 2 χάλκινα) τα κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα 8 (όλα χρυσά και 7 από αυτά πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Σε νεαρή ηλικία, ο Φελπς διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 7 ετών, για να εκτονώσει την αστείρευτη ενέργειά του. Σύντομα προόδευσε στο άθλημα του και στην ηλικία των 10 ήταν κάτοχος εθνικού ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία.

Ακολούθησαν επιπλέον επιδόσεις, με κορύφωση την πρόκρισή του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 σε ηλικία 15 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ