ΣΠΟΡ

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποκαλύπτει το Spiegel

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποκαλύπτει το Spiegel
Ο Ζόρζε Μέντες (αρ.) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο εμπλέκονται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής Getty Images / Gonzalo Arroyo Moreno

Την εμπλοκή κορυφαίων ανθρώπων του ποδοσφαίρου όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Μεσούτ Οζίλ και ο σούπερ ατζέντης Ζόρζε Μέντες καταγγέλει ομάδα ΜΜΕ και ανάμεσα τους το Γερμανικό Spiegel, επικαλούμενοι έγγραφα των Football Leaks.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσιεύμα του Spiegel, που συμμετείχε στην έρευνα μαζί με άλλα ευρωπαϊκά έντυπα (η γαλλική ιστοσελίδα www.mediapart.fr. και η ισπανική El Mundo ανάμεσά τους) και μέσα ενημέρωσης, οι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου φέρονται να έχουν αποκρύψει τεράστια ποσά από την εφορία χρησιμοποιώντας off shore εταιρείες.

2015 12 17T200535Z 1767517883 GF10000269490 RTRMADP 3 PORTUGAL RONALDO


(Πηγή: Reuters / Rafael Marchante)

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει "αποκρύψει" από το 2009 έως το 2014 150.000.000 € (ποσά που προέρχονται κυρίως από διαφημίσεις και από τα δικαιώματα της εικόνας του) σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία, ο Παναμάς και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γλυτώνοντας πάνω από 30 εκατομμύρια € σε φόρους.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο φέρεται επίσης να έχει καταθέσει 12.000.000 € σε ελβετικό λογαριασμό, ο οποίος ανήκε σε εταιρεία που είχε έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (και στο παρελθόν είχε πληρώσει πρόστιμα άνω των 4 εκατ. στην Ισπανική εφορία), ενώ στο ρεπορτάζ εμφανίζεται ως ιθύνων νους ο σούπερ ατζέντης των Πορτογάλων, Ζόρζε Μέντες.

GettyImages 500680778


(Εμπλέκουν και τον Μουρίνιο στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής / Πηγή: Getty Images / Clive Mason)

Μάλιστα προαναγγέλουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες θα δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία της έρευνας, που προέκυψαν από μία βάση δεδομένων σχεδόν 19 εκατομμυρίων εγγράφων, και αρχείων 1.9 terrabytes.

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει επίσημα συμβόλαια ποδοσφαιριστών, κρυφές συμφωνίες, e-mails, πίνακες Εxcel, καθώς και αρχεία Word τα οποία 60 δημοσιογράφοι ανέλυσαν τους τελευταίους 7 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ