ΣΠΟΡ

Super League: Μείωση ομάδων και πρωταθλητής από τα play offs

Super League: Μείωση ομάδων και πρωταθλητής από τα play offs
Αναδιάρθρωση και αλλαγές στη Super League EUROKINISSI SPORTS / ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Το ΔΣ της Super League αποφάσισε (κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα) αλλαγές από την επόμενη σεζόν στην διεξαγωγή του πρωταθλήματος με μείωση ομάδων και καθιέρωση play offs και για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Αντίθετα δεν υπήρξε συμφωνία για την αναδιανομή των χρημάτων, που λαμβάνουν οι ΠΑΕ. Αναμένεται πάντως η επισημοποίηση των πληροφοριών από τη διοργανώτρια αρχή, στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων, καθώς ο πρόεδρος της, κύριος Στράτος δεν έκανε δηλώσεις.

Οι ομάδες στην Super League θα γίνουν 14 από 16 και η μείωση θα γίνει από τη σεζόν 2018-19. Αυτό σημαίνει ότι στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν (2017-18) θα υποβιβαστούν οι δύο τελευταίοι (όπως συμβαίνει και τώρα). Όμως ο 13ος και 14ος της βαθμολογίας θα παίξουν μπαράζ με τον 2ο της Football League, ώστε να προκύψει (από το μίνι πρωτάθλημα) η ομάδα, που μαζί με τον πρωταθλητή της β κατηγορίας θα συμπληρώσουν τους 14 (υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να πέσουν 4 ομάδες από την Super League).

4011782


(Μείωση ομάδων της Super League και μπαράζ με τις ομάδες της Football League - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σεζόν 2018-19, όταν και θα ξεκινήσει με 14 ομάδες, θα καθιερωθούν play out υποβιβασμού, από τις θέσεις 7-14 (μεταφέροντας τη βαθμολογία. Στο φινάλε ο 14ος θα υποβιβάζεται και ο 13ος θα δίνει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Football League.

Πρωταθλητής από Play Offs

Αλλά και ο πρωταθλητής πλέον θα προκύπτει μέσα από την διαδικασία των play offs, που θα ισχύσει μάλιστα άμεσα από τη σεζόν 2017-18. Σε αυτά θα μετέχουν οι ομάδες από τη θέση 1-6 της κανονικής περιόδου, που θα μεταφέρουν όμως τη βαθμολογία (και όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα με διαίρεση βαθμών, βάσει της διαφοράς του 2ου από τον 5ο).

4067276


(Πρωταθλητής από τα play offs από την επόμενη σεζόν - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι συνολικές αγωνιστικές θα είναι 26 στην κανονική περίοδο και άλλες 10 στην διαδικασία των play offs (όσες δηλαδή και τώρα, 36). Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς 13 ομάδες ψήφισαν υπέρ, αλλά η ΑΕΛ, ο Παναιτωλικός και ο Λεβαδειακός διεφώνησαν. "Λευκό" έριξε και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ. Ο κανονισμός απαιτούσε πλειοψηφία 3/4 (δηλ. 14 ομάδες) επομένως η αναδιάτθρωση πέρασε οριακά.

4007009


(Και τα τηλεοπτικά έπεσαν στο τραπέζι του ΔΣ της Super League - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ)

Σε ό,τι αφορά την αναδιανομή των χρημάτων (αίτημα των "μικρών") παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση (ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, ο κύριος Πανόπουλος εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια) με τους "μεγάλους" να ζητούν κάποιες δεσμεύσεις (σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς) ώστε να συναινέσουν. Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως εάν θα ισχύσει η αναδιάρθρωση στην περίπτωση, που δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το κομμάτι (ο πρόεδρος του Ατρόμητου, κ. Σπανός, τόνισε σε δηλώσεις του, ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δίχως συμφωνία στο οικονομικό).

Η ανακοίνωση της Super League

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1/ Αποφασίστηκε με ψήφους 13 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό (ΕΠΟ) η αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος της Super League, με τη συμμετοχή 14 ομάδων από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.

2/ Το θέμα της αναδιανομής των εσόδων από την Κεντρική Διαχείριση Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων συζητήθηκε εκτενώς, τέθηκαν διάφορες παράμετροι και οριστική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο.

3/ Σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου η Super League θα αιτηθεί από την ΕΠΟ τα ακόλουθα:

α/ Να επανέλθει η Α’ ΕΟΟΔ στη δικαιοδοσία της Super League.

β/ Να καταργηθεί το παράβολο επικύρωσης επαγγελματικών συμβολαίων ποδοσφαιριστών.

γ/ Να τροποποιηθεί η αναλογία διανομής των πειθαρχικών προστίμων από 60%-40%, σε 25%-75%.

δ/ Να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός οφειλής ΕΠΟ προς ΠΑΕ από το Solidarity της UEFA, με οφειλές της Super League για αμοιβές διαιτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ