ΣΠΟΡ

ΑΕΚ: Επίσκεψη της ομάδας μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο στην επέτειο του 1968

ΑΕΚ: Επίσκεψη της ομάδας μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο στην επέτειο του 1968
Η επίσκεψη της ΚΑΕ ΑΕΚ στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην επέτειο του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968 EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η μπασκετική ΑΕΚ τίμησε την ιστορία της και επισκέφθηκε το απόγευμα το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί όπου στις 4/4/1968 η Ένωση γινόταν η πρώτη Ελληνική ομάδα, που κατακτούσε ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, νικώντας στον τελικό του Κυπελλούχων τη Σλάβια Πράγας.

49 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ιστορική βραδιά της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την ΑΕΚ και τη νίκη με 89-82 επί της Σλάβια Πράγας. Οι παίκτες της ΚΑΕ ΑΕΚ επισκέφθηκαν το μεσημέρι το χώρο που γράφτηκε η ιστορία και έστειλαν το δικό τους σύνθημα στους φιλάθλους της ομάδας: "βασίλισσα ξανά" έγραφε το πανό.

4097547


(Το πανό των παικτών της μπασκετικής ΑΕΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ΑΕΚ των Αμερικάνου, Τρόντζου, Λαρεντζάκη, Βασιλειάδη, Ζούπα, Χρηστέα, Τσάβα, Πετράκη, Νεσιάδη και Δημητριάδη αντιμετώπισε την πανίσχυρη Σλάβια Πράγας στο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, μπροστά σε 80 χιλιάδες και πλέον θεατές στο Καλλιμάρμαρο, προσέλευση που αποτελεί ρεκόρ Γκίνες για μπασκετικό αγώνα.

4097564


(Οι πάικτες της ΚΑΕ ΑΕΚ βλέπουν τις φωτογραφίες του τελικού - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην πορεία είχε αποκλείσει με τη δύναμη της έδρας μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ: την Ισπανική Κας Βιτόρια, την Βελγική Ροαγιάλ και στον ημιτελικό την φημισμένη Ιταλική Ίνις Βαρέζε από την οποία είχε χάσει με 18 πόντους στον πρώτο αγώνα.

Η ραβέρσα του Τρόντζου διαμόρφωσε το 72-52 και έδωσε τη δυνατότητα στον Δικέφαλο να πάρει τη ρεβάνς από τη Σλάβια για τον αποκλεισμό της δυο χρόνια νωρίτερα από το Final 4 του πρωταθλητριών.

Ο Νίκος Μήλας καθοδήγησε την ομάδα του σε μια μεγαλειώδη βραδιά, με το 47-38 του ημιχρόνου να γίνεται 58-58 στη συνέχεια και το ντέρμπυ να κρίνεται στο φινάλε.

Η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου για το ραδιόφωνο, που κάλυπτε τότε τους αγώνες ζωντανά, απλά επική και μεταδίδει το κλίμα του τελικού.

Οι πόντοι του Τελικού

ΑΕΚ: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4, Τσάβας 3

Σλάβια Πρ.: Ζίντεκ 27, Ρουζίτσκα 25, Μίφκα 14, Μπάροχ 12, Τόμασεκ 4, Κονοπάτσκε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ