ΣΠΟΡ

F1: Νίκη του Ρικιάρντο στο Μπακού, εκτός βάθρου Φέτελ και Χάμιλτον! (vid)

F1: Νίκη του Ρικιάρντο στο Μπακού, εκτός βάθρου Φέτελ και Χάμιλτον! (vid)
Με υψωμένη γροθιά ο νικητής στο Μπακού Ντάνιελ Ρικιάρντο Reuters / David Mdzinarishvili

Το Grand Prix στο Μπακού ήταν ο πιο επεισοδιακός της σεζόν στη Formula 1 μέχρι τώρα. Συγκρούσεις, επαφές, εγκαταλείψεις, κόκκινη σημαία και ένα επεισόδιο Χάμιλτον-Φέτελ, που τους έφερε εκτός βάθρου τελικά. Ο Ρικιάρντο τερμάτισε πρώτος (παρότι στο ξεκίνημα έπεσε στις τελευταίες θέσεις), ενώ ο Μπότας πέρασε πάνω στη γραμμή τον πιτσιρικά Στρολ, που έγινε ο νεότερος ρούκι σε βάθρο.

Επεισοδιακή ήταν η εκκίνηση στο Μπακού με τον Μπότας να κάνει λάθος και να έχει επαφή με το Ραϊκόνεν, στέλνοντας τον στον τοίχο, ενώ ο ίδιος έπαθε ζημιά στο ρύγχος και τον τροχό, πέφτοντας στην 20η θέση. Λίγο πιο πίσω ο Σάινθ έκανε τετακέ.

2017 06 25T131732Z 1971725026 UP1ED6P10X7IS RTRMADP 3 MOTOR F1 AZERBAIJAN


(Η επεισοδιακή εκκίνηση στο Μπακού - Πηγή: Reuters / David Mdzinarishvili)

Ο Χάμιλτον ξεχύθηκε πρώτος, με τον Φέτελ να τον ακολουθεί, ενώ μάχη έγινε για την 3η θέση με τον Φερστάπεν να πιέζει τον Πέρεζ, που βρέθηκε ψηλά. Η Red Bull όμως του Ολλανδού παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα, υποχώρησε και τελικά ο Φερστάπεν εγκατέλειψε (4η φορά στους τελευταίους 6 αγώνες), ενώ ο Ραϊκόνεν βρέθηκε εκ νέου 4ος.

Στο 12ο γύρο βγήκε και αυτοκίνητο ασφαλείας για να αποσυρθεί το μονοθέσιο του Κβίατ, δίνοντας την ευκαιρία στους περισσότερους οδηγούς να μπουν για αλλαγή ελαστικών.

18156659


(Το μονοθέσιο του Κβίατ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Zurab Kurtsikidze)

Ούτε γύρο δεν πρόλαβαν να κάνουν οι οδηγοί, πριν ξαναβγεί αυτοκίνητο ασφαλείας για να μαζέψουν διάφορα θραύσματα αυτή τη φορά από την πίστα. Ο αγώνας ξεκίνησε στον 20ο γύρο, ενώ ο Φέτελ είχε ακουμπήσει τον Χάμιλτον στην προσπάθειά του να μείνει κοντά και πήγε δίπλα του να του ζητήσει το λόγο, πέφτοντας και πάλι επάνω του!

2017 06 25T141556Z 1023922845 UP1ED6P13MJJK RTRMADP 3 MOTOR F1 AZERBAIJAN


(Οι μηχανικοί μαζεύουν τα κομμάτια από την πίστα - Πηγή: Reuters / David Mdzinarishvili)

Πέρεζ, Όκον και Μάσα επιχείρησαν να περάσουν τον Φέτελ, δίχως να το πετύχουν. Με επαφή των δύο Force India και πτέρυγες στον αέρα, ξαναβγήκε αυτοκίνητο ασφαλείας με μεγάλους χαμένους τους Ραϊκόνεν, Οκόν, Πέρεζ, που έπεσαν στην 17η, 18η και 19η θέση, με ζημιές και κλαταρισμένα λάστιχα.

Και ο αγώνας όμως σταμάτησε (βγήκε κόκκινη σημαία) στον 23ο γύρο, αφού παντού υπήρχαν θραύσματα, επικίνδυνα για τους πιλότους. Χάμιλτον, Φέτελ, Μάσα, Στρολ και Ρικιάρντο ήταν η 5άδα εκείνη τη στιγμή. Η 25λεπτη διακοπή έδωσε την ευκαιρία στους Ραϊκόνεν και Πέρεζ (που αρχικά εγκατέλειψαν) να διορθώσουν τα μονοθέσιά τους και να ξαναμπούν στον αγώνα από τις τελευταίες θέσεις (εγκατέλειψαν πάντως πριν τη γραμμή τερματισμού).

Η επανεκκίνηση ήταν καταστροφική για τον Μάσα, που είχε πρόβλημα στα φρένα και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. Κερδισμένος ήταν ο Ρικιάρντο, που ανέβηκε 3ος, ενώ και ο Χούλκενμπεργκ που ήταν 5ος, βρήκε στον τοίχο και σταμάτησε.

Στον 32ο γύρο ο Χάμιλτον αναγκάστηκε να πάει στα πιτς για αντικατάσταση του «προσκέφαλου» στη θέση του πιλότου (οδήγησε 2 γύρους προσπαθώντας να το κρατάει με το ένα χέρι!) και καθυστέρησε 9’’ βγαίνοντας όγδοος.

Αλλά και ο Φέτελ τιμωρήθηκε με υποχρεωτικό στοπ 10’’ για επικίνδυνη οδήγηση (συμβάν με Χάμιλτον) περνώντας από τα πιτς. Εξέτισε την ποινή στον 34ο γύρο και κατάφερε να βγει 7ος, εμπρός από τον Χάμιλτον.

Ρικιάρντο, Στρολ και Μάγκνουσεν μπήκαν στους τελευταίους 15 γύρους του αγώνα στην πρώτη 3άδα, ενώ Οκόν και Μπότας έκλειναν την 5άδα. Κατάφεραν μάλιστα σχετικά γρήγορα να περάσουν τον Μάγκνουσεν, ενώ και το δίδυμο Φέτελ-Χάμιλτον ανέβαινε στην κατάταξη. Έκαναν και αυτοί το ίδιο, προσπερνώντας στη συνέχεια και τον Οκόν, ανεβαίνοντας στο 4-5. O Ρικιάρντο συνέχισει να οδηγεί την κούρσα, ενώ ο ρούκι Στρολ προσπάθησε μέχρι τέλος να κρατηθεί μπροστά από τον Μπότας (που κατάφερε να επανέλθει, μετά την καταστροφική εκκίνηση).

18156709


(Ο Ρικιάρντο οδηγεί τον αγώνα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Zurab Kurtsikidze)

Και ο τερματισμός είχε δράμα. Ο Ρικιάρντο πέρασε εύκολα πρώτος την καρό σημαία (πρώτη νίκη του ίδιου και της Red Bull μετά το περυσινό grand prix στη Μαλαισία), αλλά ο Μπότας με 1 δευτερόλεπτο διαφορά, πάτησε γκάζι στην τελική ευθεία και «άρπαξε» τη 2η θέση από τον Στρολ, ακριβώς στη γραμμή!

2017 06 25T153356Z 120958876 UP1ED6P178JKE RTRMADP 3 MOTOR F1 AZERBAIJAN


(Ο Ρικιάρντο με το τρόπαιο - Πηγή: Πηγή: Reuters / David Mdzinarishvili)

Έτσι κι αλλιώς ο 18χρονος Καναδός ρούκι, ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο (τελευταίος Καναδός ο Ζακ Βιλνέβ το 2001) και ήπιε σαμπάνια από το παπούτσι του Ρικιάρντο (απαραίτητο τελετουργικό του Αυστραλού οδηγού στο βάθρο) και δίκαια ψηφίστηκε οδηγός του αγώνα. Ο Φέτελ άντεξε στην πίεση του Χάμιλτον, για να αυξήσει έστω και ελάχιστα τη διαφορά τους στη μάχη των οδηγών.

Ο Φέτελ έφτασε τους 153 βαθμούς, ο Χάμιλτον είναι στους 139, ενώ ο Μπότας ανέβηκε στους 111 στο πρωτάθλημα των πιλότων. Φέτελ και Χάμιλτον πάντως αλληλοκατηγορήθηκαν στις δηλώσεις τους, μετά το τέλος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην κόντρα τους. Επόμενος αγώνας στις 7-9 Ιουλίου στην Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ