ΣΠΟΡ

UEFA: Το Nations League μπαίνει στη ζωή μας (vid)

UEFA: Το Nations League μπαίνει στη ζωή μας (vid)
Το logo της νέας διοργάνωσης UEFA

Την εισαγωγή της νέας διοργάνωσης του Nations League ανακοίνωσε η UEFA. Η νέα διοργάνωση θα αφορά τις εθνικές ομάδες και θα έχει άμεση σχέση με την πρόκριση τόσο στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (EURO) είτε στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα "πρωτάθλημα εθνικών ομάδων" με 4 κατηγορίες, ανόδους και υποβιβασμούς, αλλά και τη δυνατότητα ακόμη και στις πλέον αδύναμες χώρες να έχουν τύχη για να αγωνιστούν σε μια μεγάλη διοργάνωση (κάτι που τώρα είναι απαγορευτικό). Επιπλέον μειώνονται οι ημερομηνίες για ανούσια φιλικά παιχνίδια, ενώ οι εθνικές ομάδες δίνουν αναμετρήσεις με ισοδύναμους αντιπάλους. Και επιπλέον τονώνεται και το εμπορικό ενδιαφέρον (και τα τηλεοπτικά), ιδιαίτερα στις λίγκες πρώτης ταχύτητας.

Το NATIONS LEAGUE

Οι 55 εθνικές ομάδες (αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες) χωρίζονται σε 4 "πρωταθλήματα-λίγκες", που θα έχουν διετή διάρκεια (ανάμεσα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση). Θα χωριστούν με βάση την κατάταξη τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης των ομίλων του ΠΚ 2018 (11/10 η καταληκτική ημερομηνία, που δεν περιλαμβάνει τα play off).

UNL Logo portrait FCrgb onLIGHT


(Νέα δεδομένα από το Nations League της UEFA - Πηγή: UEFA)

Η Α-League θα έχει 12 ομάδες, η Β 12, η C 15 και η D 16, που θα χωριστούν σε ομίλους των 3 ομάδων (4 όμιλοι για την A,B και 1 όμιλος της C League) και σε ομίλους των 4 ομάδων (3 όμιλοι στη C, 4 στη D League). Οι ομάδες θα παίξουν στο διάστημα Σεπτέμβριο-Νοέμβριο εντός και εκτός έδρας.

Οι 4 νικητές των ομίλων της A-League θα προκριθούν στους τελικούς του Ιουνίου του 2019 (Final 4), με δύο ημιτελικούς, μικρό και μεγάλο τελικό (οι αναμετρήσεις θα φιλοξενηθούν σε μία από τις 4 χώρες-φιναλίστ). Για τα άλλα "πρωταθλήματα-λίγκες" ο κάθε πρωταθλητής ομίλου θα προβιβάζεται στην παραπάνω κατηγορία και ο ουραγός θα υποβιβάζεται.

Οι αγώνες ξεκινούν στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018, οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο (δύο ματς Σεπτέμβρη, δύο ματς Οκτώβρη και δύο ματς Νοέμβρη), ενώ το Final-4 θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019. (Δείτε εδώ το βίντεο της UEFA, που επεξηγεί τη διοργάνωση).

16475503


(Ανανέωση του ενδιαφέροντος και της ανταγωνιστικότητας επιχειρεί η UEFA - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Jean-Cristophe Bott)

H πρόκριση στο EURO

Η διοργάνωση του Nations League όμως θα έχει άμεση σχέση και με την παρουσία μιας ομάδας σε τελική φάση EURO. Θα υπάρχει κανονικά προκριματική φάση και αυτή θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2019 (και όχι το Σεπτέμβριο του 2019 όπως συμβαίνει μέχρι τώρα) και δε θα υπάρχει απ ευθείας πρόκριση χώρας στις 24 θέσεις των τελικών. 2 αγωνιστικές θα γίνουν το Μάρτιο, άλλες δύο θα γίνουν τον Ιούνιο, η 5η και η 6η τον Σεπτέμβρη, η 7η και 8η τον Οκτώβριο και οι 2 τελευταίες το Νοέμβρη του 2019. Από τους 10 ομίλους (5 ή 6 ομάδων) θα προκρίνονται οι 2 πρώτοι (συνολικά 20).

2016 09 21T111300Z 117457980 MT1ACI14617852 RTRMADP 3 SOCCER EURO2020 LAUNCH


(Και μέσω Nations League η πρόκριση στο EURO 2020 - Πηγή: Action Images via Reuters / Tony O'Brien Livepic)

Περισσεύουν όμως 4 θέσεις, που θα δίνονται βάσει του Nations League. Κάθε "πρωτάθλημα-λίγκα" θα έχει το δικό της Final-4 (με τους νικητές των ομίλων σε ημιτελικούς και τελικό) ώστε να προκύπτει μία θέση από έκαστο "δρόμο". Ακόμη δηλαδή και μια ομάδα από τις ανίσχυρες χώρες του τελευταίου γκρουπ, μπορεί να βρεθεί σε τελική φάση EURO.

Επειδή όμως είναι πιθανόν οι 20 θέσεις της προκριματικής φάσης, να έχουν πληρωθεί από τις ομάδες, που θα κατακτήσουν και τα γκρουπ τους στις "λίγκες" τότε θα αντικατασταθούν από τις παρακάτω ομάδες. Αυτό που εμπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είναι ότι για να προκύψει η τελική μορφή των λιγκών, θα αφαιρεθούν οι ομάδες, που εξασφάλισαν πρόκριση μέσω προκριματικής διαδικασίας, θα αντικαθίστανται με τις παρακάτω ομάδες στη βαθμολογία (όπως θα έχει προκύψει από το Nations League και μετά θα προκύπτουν τα "μίνι F4").

(Δείτε το σχετικό βίντεο της UEFA, που απλοποιεί κάπως το περίπλοκο σύστημα).

2016 09 21T112230Z 117458550 MT1ACI14617854 RTRMADP 3 SOCCER EURO2020 LAUNCH


(Στο Λονδίνο ο τελικός του EURO 2020 - Πηγή: Action Images via Reuters / Tony O'Brien Livepic)

Σε 13 πόλεις το EURO 2020

Όπως έχει ανακοινωθεί, το Euro του 2020 θα γίνει σε 13 πόλεις και μόνον οι ημιτελικοί και ο τελικός στο Λονδίνο (στάδιο Γουέμπλεϊ).

Τελικός και ημιτελικά
Λονδίνο, Αγγλία: "Wembley Stadium"

3 ματς ομίλων, ένας προημιτελικός
Μπακού, Αζερμπαϊτζάν: "Olimpiya Stadionu"
Μόναχο, Γερμανία: "Fußball Arena München'
Ρώμη, Ιταλία: "Stadio Olimpico"
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία: "Saint Petersburg Stadion"

3 ματς ομίλων και ένα ματς των "16"
Άμστερνταμ, Ολλανδία: "Amsterdam ArenA"
Μπιλμπάο, Ισπανία: "Estadio de San Mamés"
Βρυξέλλες, Βέλγιο: "Eurostadium"
Βουκουρέστι, Ρουμανία: "Arena Națională"
Βουδαπέστη, Ουγγαρία: "Puskás Ferenc Stadion"
Κοπεγχάγη, Δανία: "Parken"
Δουβλίνο, Ιρλανδία: "Dublin Arena"
Γλασκώβη, Σκωτία: "Hampden Park"

Λιγότεροι στο Μουντιάλ

Ανακοινώσεις για το Μουντιάλ δεν έχουν ακόμη γίνει επίσημα, όμως τις 9 από τις 13 θέσεις της Ευρώπης θα παίρνουν οι ομάδες των προκριματικών και 4 ακόμη μέσω του Nations League, αλλά μόνο για τις δύο πρώτες "λίγκες Α και Β" (από δύο θέσεις έκαστη λίγκα).

17478259


(Αλλάζει ο τρόπος πρόκρισης και για το Μουντιάλ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Bernd Weissbrod)

Πώς θα ήταν οι λίγκες σήμερα

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πως θα διαμορφώνονταν οι λίγκες σήμερα, βλέπει ότι η Ελλάδα θα ήταν στη C-League, ενώ από τις αδύναμες ομάδες του τελευταίου γκρουπ μόνον η Λετονία έχει βρεθεί μια φορά σε τελική φάση EURO (το 2004), επομένως το κίνητρο για όλες τις ομάδες θα είναι μεγάλο.

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία
League B: Ρωσία, Β.Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία
League C: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκωτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν
League D: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Σκόπια, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ