ΑΓΟΡΕΣ

Παγωμένη η αγορά δανείων και στο τέταρτο τρίμηνο του 2017

Παγωμένη η αγορά δανείων και στο τέταρτο τρίμηνο του 2017
EUROKINISSI

Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η πιστωτική επέκταση στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2017, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2017, με εξαίρεση τη ζήτηση καταναλωτικών δανείων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ