ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες για το ισπανικό χρηματιστήριο

Απώλειες για το ισπανικό χρηματιστήριο
REUTERS/Andrea Comas

Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας σημείωσαν πτώση μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία, με τα spread έναντι των γερμανικών bunds να κλιμακώνονται περαιτέρω στις 199 μονάδες βάσης. Ο γενικός δείκτης του ισπανικού χρηματιστηρίου,  Ibex, υποχώρησε 1,8%, σβήνοντας τα κέρδη της Πέμπτης, όταν όλα έδειχναν πως η μονομερής κίνηση της Καταλονίας θα αποφευχθεί την τελευταία στιγμή.

«Η σύγκρουση είναι εδώ και δεν θα είναι καθόλου ωραία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναλυτής πολιτικού ρίσκου στην εταιρία Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Οι εντάσεις φαίνεται πως θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, ειδικά καθώς οι ομάδες αυτονομιστών παρουσιάζουν κινητικότητα ώστε να σταματήσουν την εφαρμογή του Άρθρου 155».

Οι ακτιβιστές ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας καλούν για τη δημιουργία «ανθρώπινης ασπίδας» γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια της Καταλονίας ώστε να αποτρέψουν τις προσπάθειες της Ισπανίας να πάρει τον έλεγχο και προστατέψουν τους εκπροσώπους τους.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του Ραχόι. Με ένα tweet του γνωστοποίησε πως «η νομιμότητα θα αποκατασταθεί στην Καταλονία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ