ΑΓΟΡΕΣ

Black Friday: Όλα όσα κερδίζει ο καταναλωτής

Black Friday: Όλα όσα κερδίζει ο καταναλωτής

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η επόμενη Παρασκευή, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό άλλαξε πέρσι, καθώς το «έθιμο» της Black Friday, το οποίο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1952 στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφθασε και στην Ελλάδα.

Black Friday αποκαλείται η επόμενη μέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), μία από τις πιο σημαντικές γιορτές των Αμερικανών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Η Black Friday, παρά την επωνυμία της, μόνο «μαύρη» δεν είναι για τους καταναλωτές καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα, η οποία θεωρείται για τους Αμερικανούς ως η απαρχή της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών, τα καταστήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρούν σε εντυπωσιακές εκπτώσεις σε μία ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα προϊόντων. Εκπτώσεις που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 80%, σε σχέση με την αρχική τιμή.

Στη χώρα μας μία ελληνική αλυσίδα, τα Public, ήταν εκείνη που έκανε την κίνηση και έφερε, για πρώτη φορά πέρσι, το συγκεκριμένο «έθιμο», το οποίο έχει υιοθετηθεί από αρκετές ακόμη χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περίπτωση των Public, η Black Friday ήταν μία ημέρα ιδιαίτερα εντυπωσιακών προσφορών, σε εκατοντάδες προϊόντα, με την αποδοχή από την πλευρά των καταναλωτών να είναι τέτοια ώστε φέτος η προετοιμασία να έχει ήδη ξεκινήσει. Σημειωτέον πως τα Public ήταν μεν η αλυσίδα που έφερε την Black Friday στην Ελλάδα, αλλά απηύθυναν κάλεσμα προς όλη την αγορά να ακολουθήσει και η ανταπόκριση ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ημέρα προσφορών να θεωρείται θεσμός.

Τι κερδίζουν οι καταναλωτές

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια γιορτή την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η συγκεκριμένη Παρασκευή (που φέτος είναι η 24η Νοεμβρίου) δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι που αλλάζει με τους καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να βρουν πολλά προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Η λίστα με τις προσφορές αναμένεται να γίνει γνωστή την προηγούμενη ημέρα της Black Friday, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι εντυπωσιακή.

Ο καταναλωτής κερδίζει, καταρχήν, διότι βρίσκει προϊόντα που θέλει να αποκτήσει σε τιμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν κυριολεκτικά ακόμη και κάτω από το κόστος. Κατά δεύτερον, κερδίζει γιατί αυτές τις χαμηλές τιμές τις βρίσκει σε ένα κατάστημα με την αξιοπιστία που προσφέρει μία αλυσίδα όπως είναι, για παράδειγμα, τα Public.

public

Η Black Friday δεν είναι μία απλή ημέρα εκπτώσεων αλλά μία ιδιαίτερη περίπτωση και γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει προετοιμασία εκ μέρους των ενδιαφερόμενων καταναλωτών. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ετοιμάσουν μία λίστα με τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενημερωθούν όσο πλησιάζει η Black Friday για τις προσφορές που ανακοινώνονται. Ειδικά, την παραμονή της Black Friday θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αρκετά καταστήματα ανακοινώνουν τις προσφορές τους στις ιστοσελίδες τους ή στα newsletters τους.

Να σημειωθεί δε, πως επισήμως η Black Friday ξεκινά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και πολλά καταστήματα κάνουν προσφορές και online. Οπότε, δεν χρειάζεται καν να πάει κάποιος στο κατάστημα όπου οι ουρές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες στα ταμεία. Επίσης, προσοχή χρήζει το θέμα της διαθεσιμότητας των προϊόντων σε έκπτωση. Δεν είναι βέβαιο ότι αν πάει κάποιος το μεσημέρι σε κάποιο κατάστημα Public, για παράδειγμα, θα βρει τηλεόραση 49 ιντσών σε τιμή κάτω από 300 ευρώ. Γενικότερα, χρειάζεται προετοιμασία και μία καλή αρχή είναι η σχετική ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει τα Public στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.public.gr/cat/black-friday/.