ΑΓΟΡΕΣ

Παγκρήτια και Πελοποννήσου: Ασφαλείς οι καταθέσεις ακόμη και αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν

Παγκρήτια και Πελοποννήσου: Ασφαλείς οι καταθέσεις ακόμη και αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν
Oli Scarff/Getty Images/Ideal Image (φωτογραφία αρχείου)

Η τύχη δύο συνεταιριστικών τραπεζών, της Παγκρήτιας και της Πελοποννήσου είναι στα χέρια των μικρομετόχων. Οι δύο τράπεζες έχουν πέντε μέρες στη διάθεσή τους για να καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται και ο αγώνας είναι δύσκολος.

Η Παγκρήτια χρειάζεται συνολικά ποσό ύψους 130 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πελοποννήσου 17,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις εποπτικές αρχές, η Παγκρήτια έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσό, ωστόσο υπολείπονται ακόμα κεφάλαια ύψους 40 με 45 εκατ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν συμμετάσχουν στην αύξηση οι 90.000 μικρομεριδιούχοι με ποσό 500 ευρώ ο καθένας, τότε η τράπεζα διασώζεται, κρίνεται φερέγγυα και θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Το ίδιο συμβαίνει και την Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία αναζητά ποσό περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece ότι είναι κομβικός και καθοριστικός ο ρόλος των μικρομεριδιούχων στην συγκεκριμένη ανακεφαλαιοποίηση, καθώς αν κινητοποιηθούν αυτοί θα δώσουν σήμα στην αγορά και θα συμπαρασύρουν και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει παράταση μίας βδομάδας –μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου- προκειμένου η Παγκρήτια και η Πελοποννήσου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από την αγορά.

Σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή δεν βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, οι τράπεζες θα «σπάσουν» σε «καλή» και «κακή». Το καλό κομμάτι –που περιλαμβάνει τις καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια- θα περάσει σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ το «κακό» κομμάτι θα μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση των δύο συνεταιριστικών ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να παραμείνουν στη ζωή οι δύο συνεταιριστικές τράπεζες “οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς” ανέφεραν στο CNN Greece αρμόδιες τραπεζικές πηγές. Μάλιστα συμπλήρωναν πως η ΤτΕ είναι σε “ανοικτή γραμμή” επικοινωνίας με τα δύο ιδρύματα και λαμβάνει μέριμνα και για τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς οι δύο τράπεζες απασχολούν συνολικά περί τους 600 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων και Ηπείρου κάλυψαν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου όπως προέκυψαν από τα stress tests, ύψους 23 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. αντίστοιχα, και έλαβαν παράταση από την ΤτΕ ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να διαθέσουν και τις υπόλοιπες αδιάθετες μετοχές επιχειρώντας να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ