ΑΓΟΡΕΣ

Αναστολή διαπραγμάτευσης των κινεζικών μετοχών

Αναστολή διαπραγμάτευσης των κινεζικών μετοχών
REUTERS/Yuya Shino

Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν, καθώς ο δείκτης CSI300 σημείωσε βουτιά.

Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 6,85% στις 3296,66 μονάδες και ο Shenzhen Composite σημείωσε βουτιά 8,1%. Ο δείκτης CSI 300 κατέγραψε υποχώρηση έως και 7,02% γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των συναλλαγών.

Στο Χόνγκ Κόνγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,8% στις 21.302 μονάδες. Οι μετοχές σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία επίσης κατέγραψαν πτώση.

Το sell-off στις κινεζικές αγορές προκλήθηκε, σύμφωνα με αναλυτές, λόγω της ανακοίνωσης του δείκτη μεταποίησης μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο επίσημος κινεζικός PMI βρίσκεται στο 49,7 τον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν, ωστόσο ο δείκτης Caixin PMI μεταποίησης του Δεκεμβρίου είναι το 48,2 από 48,6 τον Νοέμβριο. Ο δείκτης Caixin PMI δείχνει την μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή συνέβαλλε ως πηγή ανησυχίας των επενδυτών. Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στο ιρανικό πετρέλαιο και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Εχθές, η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη εξαιτίας της εκτέλεσης του σιίτη κληρικού Νιμρ – Αλ Νιμρ το Σάββατο από την Σαουδική Αραβία.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 3,06% στις 18.541 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ