ΑΓΟΡΕΣ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2015 έχουν αναρριχηθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές να ασκεί πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής στο 8,859%, όταν στα μέσα Νοεμβρίου είχε υποχωρήσει στο 7,043%.

Άγνωστο είναι το πώς θα επιδράσουν στην επενδυτική ψυχολογία οι διαπραγματεύσεις θεσμών – κυβέρνησης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Πάντως, εάν οι εξελίξεις είναι θετικές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες, κάτι που θα επιταχυνθεί όταν η Ελλάδα μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους Financial Times έχουν περάσει 18 μήνες από την τελευταία έξοδο της Αθήνας στις αγορές, με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές εντός των επόμενων 18 μηνών.

Κατά τους FT το βασικό πρόβλημα των τίτλων είναι η μεγάλη μεταβλητότητα αλλά και τα σενάρια για Grexit που, εάν επιβεβαιωθούν, θα εκμηδενίσουν την αξία των τίτλων. Από την άλλη, πλεονέκτημα για τους ελληνικούς τίτλους είναι οι υψηλές αποδόσεις αλλά και οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα τους συμπεριλάβει στο πρόγραμμα QE.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ