ΑΓΟΡΕΣ

Δημιουργία ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Χαράλαμπος Γκότσης

Δημιουργία ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Χαράλαμπος Γκότσης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδυτικό ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη λειτουργία private equity funds, loan originating funds και hedge funds, την ενίσχυση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, καθώς και την ενίσχυση μιας αγοράς νέων εταιρειών που θα περιλαμβάνει κυρίως venture companies προαναγγέλλει μεταξύ άλλων με συνέντευξή του προς Το Βήμα ο πρόεδρός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Ο κ. Γκότσης αποκάλυψε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσουν την πρόταση που έγινε σε μελέτη της PwC για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επιχειρηματικών Κεφαλαίων για την παροχή κεφαλαίων σε ΜΜΕ του τύπου seed και venture capital το οποίο θα μπορούσε να εισαχθεί στο ΧΑ. Χαρακτήρισε δε αναγκαίο να προχωρήσει προσεκτικά και η διαμόρφωση εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου και για το crowdfunding, αφού καθυστερεί η σχετική επεξεργασία από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η Επιτροπή θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη σύσταση, αδειοδότηση και λειτουργία συγκεκριμένων οργανισμών. Πρόκειται κυρίως για τα private equity funds, τα loan originating funds και τα hedge funds», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η δημιουργία στην πράξη ενός θεσμικού πλαισίου που να ρυθμίζει τη λειτουργία των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Ερωτηθείς κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις η κεφαλαιαγορά θα μπορέσει να προσελκύσει νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας επιχειρήσεις είπε πως αρχικά θα μπορούσαν κάποιες εταιρείες να εισαχθούν σε μια ειδική αγορά του ΧΑ, που θα περιλαμβάνει κυρίως venture companies, και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία τους, να ενταχθούν σε όποια κατηγορία αποφασιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ