ΑΓΟΡΕΣ

Η υποτονικότητα της κινεζικής οικονομίας ανησυχεί τους επενδυτές

Η υποτονικότητα της κινεζικής οικονομίας ανησυχεί τους επενδυτές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πτώση 5,33% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σανγκάης, υποχωρώντας εκ νέου μετά τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε ο δείκτης του την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια αγορά η οποία εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για την υποτονικότητα της κινεζικής οικονομίας μετά τη δημοσίευση μη ενθαρρυντικών δεικτών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 5,33%, με πτώση 169,71 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 3.016,70 μονάδες. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Shanghai Composite έχασε όλα τα κέρδη του 2015, μετά από βουτιά 9,97% σε πέντε ημέρες.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) παρενέβη εκ νέου στην συναλλαγματική ισοτιμία θέτοντας υψηλότερα την ισοτιμία του γουάν στο 6,5626 έναντι του δολαρίου. Την Παρασκευή η PBOC είχε θέσει την ισοτιμία στα 6,5636 έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γουάν διαμορφώνεται στο 6,5818.

Αλλά και οι ρωσικές χρηματαγορές κατέγραφαν μεγάλη πτώση σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον δείκτη RTS (συναλλαγές σε δολάρια) του χρηματιστηρίου της Μόσχας να κάνει βουτιά 4,06% και το ρούβλι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2014, ακολουθώντας την τάση των ασιατικών χρηματιστηρίων και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τα 76 ρούβλια και του ευρώ τα 83 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή της έναρξης της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία.Ο Micex, ο μοσχοβίτικος δείκτης που εκφράζεται σε ρούβλια και συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κατέγραψε πτώση σχεδόν 2,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ