ΑΓΟΡΕΣ

Στα υψηλά επίπεδα πέντε μηνών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλά επίπεδα πέντε μηνών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης των θεσμών, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο 2015.

Χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 9,1%, στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου ανήλθε στο 10,1%, ποσοστό που τελευταία φορά είχε καταγραφεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Σήμερα το 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 9,09%.

Πιέσεις στην αγορά ομολόγων άσκησε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «εάν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, δεν θα γίνει η συζήτηση γρήγορα για το χρέος, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις, δεν θα υπάρχει η ανάπτυξη που αναμένουμε, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους, οπότε ο φαύλος κύκλος που μάθαμε εδώ και πέντε χρόνια θα συνεχιστεί και δεν θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε το φαύλο κύκλο σε ένα ενάρετο κύκλο».

Οι επενδυτές εκτιμούν πως το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών θα αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και πολλοί εξ αυτών προεξοφλούν ακόμη και πρόωρες εκλογές. Στη βάση αυτή είτε αποεπενδύουν από τα ελληνικά χρεόγραφα είτε αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν, καθώς το Country Risk είναι πολύ μεγάλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ