ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Deutsche Bank

Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Deutsche Bank
REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files

Από την αρχή του έτους η Credit Suisse έχει χάσει το 40% της αξίας της, η UBS υποχωρεί κατά 30% περίπου και η Societe Generale έχει απώλειες 31%.

Στην Wall Street, η Citigroup έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 27%, η Bank of America περίπου 28% και η Morgan Stanley 25%.

Στη Βρετανία, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν δει πάνω από 40 δισεκατομμύρια στερλίνες να εξανεμίζονται από την αρχή του έτους, ενώ οι επενδυτές έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα.

Οι μετοχές της HSBC έχουν μειωθεί κατά ένα πέμπτο σε επίπεδα που θυμίζουν τα βάθη της οικονομικής κρίσης του 2009.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να αναρωτιούνται πόσο σοβαρό είναι αυτό το παγκόσμιο sell-off. Η πτώση των τιμών της ενέργειας, η επιβράδυνση στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές - και η προοπτική ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω είναι αρκετοί λόγοι για τη δημιουργία πανικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η ανησυχία για την τύχη της Deutsche Bank.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου σοκ που βιώνει το τραπεζικό σύστημα.

Την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ για το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες των μετοχών της κατά 9,5% την Δευτέρα.

Η «βουτιά» συνεχίστηκε εχθές, με απώλειες 4,3%.

Η διοίκηση της τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια ενώ παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας «δεν έχω καμία ανησυχία για τη Deutsche Bank».

Ωστόσο για αρκετούς, οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών είναι πηγή μεγαλύτερης ανησυχίας ενώ ίσως να είναι αργά για την τράπεζα αφού έχει ήδη χάσει το 42% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Όπως έγινε γνωστό εχθές με δημοσίευμα των Financial Times, η τράπεζα εξετάζει την επαναγορά ομολόγων της (buyback) αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τιμής της μετοχής.

ft

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times

Σε μια αναπάντεχη ένδειξη του πόσο επισφαλής έχει γίνει η θέση της, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης του χρέους της είναι τώρα μεγαλύτερο από ότι στην κορύφωση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης ενώ αρκετοί αναλυτές έχουν θορυβηθεί από την απότομη άνοδο της τιμής του λεγόμενου «credit default swaps» για την Deutsche Bank και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αρκετοί επενδυτές δήλωσαν στο Reuters ότι φοβούνται ότι η Deutsche Bank θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περισσότερα κεφάλαια - παρά την συγκέντρωση συνολικά περίπου € 20 δισεκατομμυρίων από τους επενδυτές το 2010 και το 2014 – ώστε να ξεπεράσει ρυθμιστικά και νομικά ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι η Deutsche Bank έχει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα μέχρι € 7 δις, ανάλογα με το αποτέλεσμα μιας σειράς νομικών προσφυγών,» ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμα της περασμένης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ