ΑΓΟΡΕΣ

Καμπανάκι Γέλεν για εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάκαμψης

Καμπανάκι Γέλεν για εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάκαμψης
Η Τζάνετ Γέλεν τακτοποιεί τα χαρτιά της στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά της Fed, στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Από εκείνη την ημέρα, όποτε και ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2016, όταν παρουσίασε τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζες σε μέλη του Κογκρέσου, μοιάζει σαν να έχει περάσει αιώνας REUTERS/Jonathan Ernst/Files

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen) δήλωσε σήμερα (10/2) ότι η Federal Reserve συνεχίζει να αναμένει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές θα μπορούσε να θέσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτός της πορείας των πολλαπλών αυξήσεων που έχουν προβλέψει για το 2016 οι φορείς χάραξης της πολιτικής, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ πρόσφατα έχουν γίνει λιγότερο υποστηρικτικές της ανάπτυξης», ανέφερε η Γέλεν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που δόθηκε στη δημόσιοτητα πριν την εκφωνήσει ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον.

Αυτές οι εξελίξεις, εάν αποδειχθούν επίμονες, θα μπορούσαν να βαρύνουν τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας.

Η 69χρονη Γέλεν ξεκίνησε τη διήμερη προγραμματισμένη ακρόασή της στο Κογκρέσο, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και την πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών της Κίνας είχαν «οξύνει τις ανησυχίες σε σχέση με την προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη» και συνεισέφεραν στην πρόσφατη υποχώρηση του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Ο κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι το ενδεχόμενο η υποχώρηση των εμπορεύματων να πυροδοτήσει αναταραχή σε όλο τον κόσμο που θα απειλήσει τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η Γέλεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο, αν και δεν αναφέρερθηκε ρητά σε χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης πιο σφιχτής πολιτικής. «Φυσικά, η νομισματική πολιτική σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία», δήλωσε η Γέλεν.

Οκτώ εβδομάδες μετά την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι πιο αδύναμες προοπτικές στο εξωτερικό υπονομεύουν τις προβλέψεις τους για τις ΗΠΑ και την ανάγκη για την επιπλέον υιοθέτηση πιο σφιχτής πολιτικής. Η επόμενη συνεδρίασή τους για να εξετάσουν μια αλλαγή των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί στις 15-16 Μαρτίου.

Με την σημερινή της κατάθεση, η Γέλεν συντάχθηκε με τον αντιπρόεδρο Στάνλεϊ Φίσερ (Stanley Fischer) και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Fed, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου και στις αποδόσεις κάποιων ομολόγων αντιπροσωπεύουν μια εφήμερη μεταβλητότητα ή αντανακλούν μια επιδείνωση των θεμελιωδών της παγκόσμιας οικονομίας που θα πλήξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ